2017. június 20., kedd

Értékes könyv a taláros testületről

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓ HÉTKÖZNAPJAI – KÖNYVAJÁNLÓ

Puskás Bálint Zoltán, nyugalmazott alkotmánybíró, közösségünk érdekében kifelytett, fél évszázados szerteágazó munkássága, tudományos, politikai és szociális tevékenysége, nem ismeretlen a romániai magyarság, és a nemzetközi jogtudományi körök, konferenciák, szaktekintélyek köreiben. Számos magyar, román és idegen nyelveken megjelent szakmunkája mellett, néhány évvel ezelőtt, írói tehetségét is volt alakalmunk megtapasztalni, amikor ”napvilágot látott”, a valamikor tanárként induló, a nyolcvanas évek elején Kovászna megye kisipari szövetkezeteinek szövetségéhez átigazoló, piros diplomás jogász, lévén ezáltal kollégánk és jó barátunk, majd életútját a szövetség elnökeként folytató szövetkezeti tag, 1989-ben pedig randalírozó tömegeket csillapító brevet nélküli forradalmár, érdekvédelmi szervezet alapító-vezető, és máltai lovag tollából, a „...nem ilyen lovat akartam” című, nagy sikernek örvendő kötete is.

A három szenátori mandátumot is maga mögött tudó, hívatásos politikus, Románia Szenátusának volt alalnöke, ebben a könyvében a romániai magyar közösség, és saját maga kétségeit fogalmazta meg “a politikai élet tisztasága, a politikai tevékenység közjót szolgáló mivoltja tekintetében”, mert velünk, a romániai magyarokkal közösen világosan látta, hogy “egyre több botrányos esemény alakul ki a politikában. Csalás, megvesztegetés, árulás, félrevezetés, amelyekbe esetenként sajnos magyar politikusaink is bele keverednek”. Ezeket a káros társadalmi jelenségeket állítja pellengérre, amikor bátor szókimondással kijelenti: nem ilyen lovat akartam !

Ezt követően ”A szeretet szolgálatában” című könyve kapott megtisztelő figyelmet, hozott új, és érdekes információkat az olvasók asztalára. Ezen értékes és hiánypótló kötetben, a Máltai Szeretetszolgálat ”elmúlt negyedévszázada került bemutatásra, olykor zavarba ejtő őszinteséggel”. Aztán, mivel az idő kerekei számára is igen gyorsan forognak, politikusi pályafutását követően, 9 esztendő alkotmányos jogőrző státusából, nyugállományba vonult. A jól megérdemelt, kényelemben ringató hintaszék helyett azonban, a Háromszéki