2014. november 9., vasárnap

Fogalmazzuk át a múltat !

Összes gondolatunkat mi magunk választjuk meg, gondolataink pedig nagy mértékben befolyásolják hozzáállásunkat. Ez pedig nem más, mint választás, mely későbbi sorsunkat meghatározza. Sorsunk alakulása tehát egyáltalán nem a véletlen következménye. Mindenki maga alakítja, formálgatja, sokak számára példa értékűvé csiszolhatja. A megfelelő válságkezelő technikákkal véget vethet múltja kísértésének és az új körülményeknek megfelelően újrafogalmazza az elmúlt évtizedek eseményeit, fejleményeit oly módon, hogy jelenléte a körülötte lüktető világot és a vele való hasznos kapcsolattartást szavatolja.

A hozzáállás kérdései

A szenvedélyes és sikerekben gazdag élet titkainak tudorai Dale Carnegie-től a mai életmód tanácsadókig egyöntetűen vállalják: a hozzáállás elsődleges fontossággal bír. Norman Vincent Peale ezzel kapcsolatban azt tartotta: „Nem annyira az adott helyzet a fontos, mint inkább az, ahogyan hozzáállunk, mert ettől függ a siker vagy a kudarc.” El kell tehát fogadnunk azt a tényt: mielőtt valakit meggyőznénk, hogy a mi termékünk a legjobb, az általunk biztosított minőség felülmúlhatatlan, a nálunk fellelhető lehetőségek a leghatékonyabbak, vagy a mi ajánlatunk a legjövedelmezőbb, először hozzáállásunkat kell megkedveltetnünk vele. A szakirodalom szerint ugyanis mindenféle kommunikáció használhatósága és pozitív végeredménye kimondottan hozzáállás kérdése. Vásárlóink, szállítóink, alkalmazottaink és üzlettársaink számára sokkal többet jelent a saját hozzáállásunk, mint bármilyen szépen fogalmazott, hangzatos szó.

Kudarc és kritika

Bizonyára mindenki hallott már Edison izzólámpás kísérleteiről, néhány mondat erejéig szeretnénk mégis felidézni kitartó próbálkozásait, hisz példa értékűek a kudarctól való félelemlegyőző módszerei és az a válságkezelő átértékelés, mely felülmúlhatatlan sikerélménnyé alakította sorozatos apró kudarcait. Edisonnal történt, hogy miután száznál is többször ismételte meg az izzólámpa előállításának kísérleteit, egyik szakembere türelmét veszítve kifakadt: nem látja, hogy már százszor megpróbálták és sehol semmi eredmény? Asszisztensével ellentétben, akinek felfogása szerint a négy feltaláló százszor tévedett, Edison így vélekedett: „Szerintem egyik sem volt hiába, sikeresen meghatároztam száz olyan módszert, amely nem célravezető, tehát száz lépéssel közelebb jutottam a megoldáshoz.” E hozzáállásból világosan látható, milyen nagy jelentőséggel bír, ha megtanuljuk átértékelni azt, amit kudarcként szoktunk elkönyvelni. Mert nem olyan fekete az ördög, amilyennek festik.

Hitünk hatalma

Azok számára, akiknek hite van, nem létezik lehetetlen. Amikor hiszünk valamiben, akkor tulajdonképpen abban hiszünk, hogy az illető dolog lehetséges. Minél bizonyosabban érezzük, hogy valami lehetséges, annál erősebb a hitünk. A legcsekélyebb kétely is csírájában megfojthatja a hitet. Meríthetnénk példákat erre az élet bármely területéről, de mivel a sportot mindenki szereti, onnan veszünk. Hitte volna valaki a több mint száz évvel ezelőtti atlétikai versenyek résztvevői közül, egyszer majd képes lesz az ember, hogy az egy mérföldes távot négy percen belül lefussa? A korabeli felfogás szerint „élettani, lélektani és szellemi korlátok miatt lehetetlen, hogy emberi lény négy perc alatt fussa le az egy mérföldet.”