2015. január 11., vasárnap

Jelentési kötelezettség (Revisal)

Minden egyes törvényesen bejegyzett és működésben lévő vállalkozásnak kötelessége a cégen belüli humánerőforrás tevékenységében felmerülő változtatásokat az Alkalmazotti Nyilvántartásban(Revisal), megszabott határidőre lejelenteni. Előző bejegyzésemben közöltem, hogy amennyiben a Revisal adatainak kezelése szerződött szakértők által kiszervezett szolgáltatásként működik, ezen tevékenységek ellenértékének a kifizetésével, a cégek esetében újabb költségek merülnek fel.

Hogy a költségeink fölöslegesen ne nőjenek, elsősorban a lejelentési kötelezettség elmulasztásának elkerülésére kell odafigyelni, ugyanis ezen feladat elmulasztása nagyon sokba kerülhet. A munkaügyi ellenőrök által kiszabható pénzbeli büntetés értéke 5.000 lej és 8.000 lej között mozog. Egy ilyen kifizetés igencsak megbillentheti a vállalkozás pénzügyi egyensúlyát. Ezért kerüljük el az ezzel járó kellemetlenségeket és igyekezzünk a következőkre összpontosítani: kivétel nélkül minden munkáltatónak, amelynek minimálbéren fizetett alkalmazottai vannak jelentenie kell a minimálbér felemelését a Revisal-ban. Ha a cég alkalmazott szakemberrel rendelkezik, aki elkészíti a jelentést, akkor ez a munka nem jelent plusz költséget, de amennyiben másokkal végeztetjük ezt a szolgáltatást, általában 10 és 25 lej között kell lepengetnünk minden alkalmazott után a nyomtatványok kitöltéséért és lejelentéséért.

Emelkedett a minimálbér

Mibe kerül ez a vállalkozóknak ?


A 2014.12.11-én megjelent 902-es számú Hivatalos Közlöny, első részében közzétett 1091/2014-es Kormány Határozat előírásainak megfelelően, 2015 január 1-vel kezdődően a román nemzetgazdaságban az eddigi 900 lejről, bruttó 975 lejre emelkedik. Ezt követően 2015 július 1-vel lép majd érvénybe az újabb emelkedés, ami eléri az 1050 lejt. Ez a változás konkrétan azt jelenti, hogy havonta 168,667 óra ledolgozott átlag munkaidőért, 5,781/óra lejt kell minden munkáltatónak (vállalkozónak) alkalmazottai számára kifizetnie. Július 1-vel kezdődően viszont, ha ugyanannyi ledolgozott munkaórával számolunk, akkor a kifizetendő bruttó órabér 6,225 lej/óra értékre emelkedik.

Azok a munkáltató vállalatok, amelyek nem fizetik a törvényesen megszabott kötelező minimálbért 1.000 és 2.000 lej közötti büntetésre számíthatnak !

Mibe kerül a minimálbér biztosítása a vállalkozóknak ?


Az alkalmazottak számára mérsékelt pluszértéket, megnövekedett bevételt könyvelhetünk el, aminek következtében emelkedhet a vásárlói kedv. A nagyobb jövedelem általában serkenti a fogyasztást. Közgazdasági alaptétel is, hogy a fogyasztók mindig jövedelmeik függvényében hozzák meg racionális gazdasági és pénzügyi döntéseiket. Ezt a folyamatot akár pozitív változásként is értékelhetjük a lassan kapaszkodó piacgazdaság körülményei között. A munkáltatók esetében viszont kissé más a helyzet. A változtatások azonnal érinteni fogják a vállalati költségvetést. Itt a nagyobb minimálbér, emelkedett pénzügyi erőfeszítéseket, újabb kiadásokat, költségeket (esetenként veszteségeket) eredményez.