2016. május 29., vasárnap

Vállakozásmodell a munka becsületének helyreállítására

RUHAIPARI VÁLLALKOZÁSMODELL
SZÉKELYFÖLDÖN IS KIVITELEZHETŐ

Amerikai, majd példájukat látva kanadai vállalkozók nem akarták tétlenül nézni azt hogy a hazai textil-és ruházati iparban évek óta tömegével szűnnek meg a munkahelyek mert a globalizáció miatt a gyártást külföldre helyezik olcsó bérű országokba. Ezért különös megoldást találtak hazai munkahelyek megtartására és teremtésére, sőt a munka becsületének helyreállítására.


Abból indultak ki, hogy trikó, alsónemű, alapvető babakelengye stb. mindenkinek kell. Ha pl. olyan „biankó" trikókat gyártanak minden elképzelhető klasszikus alap-és divatfazonban, amelyen nincs embléma, akkor a butikosok, emblémázók, szitázók, batikolók, hímzők, flitterezők és más ruhapiaci szereplők ezeket tőlük fogják megvásárolni, továbbdísziteni, márkázni, emblémázni, címkézni és továbbeladni. Az amerikai cég az American Apparel (Amerikai Ruházat) azt is célul tűzte ki, hogy a dolgozók a lehető legjobb elbánásban részesüljenek: állást kapjanak kisgyerekes anyák, munkaidőben hazamehessenek beteg gyerekükhöz, állást kapjanak a színesbőrű bevándoroltak is, a dolgozók továbbtanulási lehetőségekhez is jussanak, minimum bér feletti vonzó fizetést kereshessenek meg, kapjanak ebédjegyet és legyen társadalom-biztosításuk.

Hajmeresztő vállalkozói ötlet - Mobiltelefon a sírba

TELEFONANGYAL - MOBILTELEFON A SÍRBA

Nem morbid vicc, hanem egy német elektrotechnikus szabadalmaztatott találmánya és sikeres üzleti vállalkozás. A telefon-angyal egy 21 x 12 x 96 cm vízbiztos tokból áll, amelyben egy mobil-telefon található hangszóróval és speciálisan kifejlesztett akkuval. Használatával 12 hónapon át lehet a sírba telefonálni minimum 200 órán át.


A tokot 30 cm mélyen helyezik a sírkő alá, hogy a sírokból ne hallatszon ki a beszéd. Ez a szerkezet a túlélőknek lehetőséget ad arra, hogy az elhunythoz beszéljenek akkor is ha a temetőtől távol laknak, vagy betegség miatt nem tudnak a temetőbe kimenni. A pszichológusok szerint a telefonangyal az aktív gyászfeldolgozás egy módja, mert a túlélő kibeszélheti magából bánatát. Egy ilyen mobil ára 1.495 euró. A 12 hónap lejárta után a gyártó visszaveszi a mobiltelefont és 50 eurót fizet vissza a vevőnek, vagy ha a gyász még tart, a gyászóló 730 euróért további 12 hónapos használatra alkalmas felújított mobiltelefont kap. A fordítás Gecsei Katalin gyűjteményéből való.

Vajon nálunk, Székelyföldön, milyen viszhangra lelne egy ehhez hasonló vállalkozói ötlet megvalósítása ?

http://www.telefonengel.com/start.html
Forrás: best practice business.de blog

Foto: levianne.blogspot.com