2014. október 29., szerda

Hála és Köszönet mindenkinek !

Így nagy nyomtatott betűkkel, Hála és Köszönet minden erre járó látogatónak. Köszönöm mindannyiatoknak, hogy  munkánk iránti érdeklődésetek nap mint nap fokozódik és ma, 2014 október 29-én délben, a Profitcentrum látogatóinak a száma meghaladta a 71 200 -at, regisztrált tagjainké pedig a 223-at. Minden kedves érdeklődőnek, látogatónak és regisztrálónak sok, sok sikert és jó egészséget kívánva folytatom az oktatói tevékenységet, teljesítem azt a küldetést, melyet néhány évvel ezelőtt mindannyiunk érdekében vállaltam. Isten áldja meg Székelyföldet, Magyarországot és a Nagy Világban élő, értékteremtő egyetemes magyarságot !

Ha az élettől citromot kaptál....

A romániai magyar nemzeti közösség oly sokat emlegetett legfontosabb életstratégiai célkitűzései - az elszegényedés megfékezése, az egzisztenciateremtés, a magyar középosztály létrehozása, a gazdasági és társadalmi felemelkedés, a jólét, a személyes boldogság, az anyagi függetlenség, a szabad kezdeményezésen alapuló önmegvalósítás és az ősök földjén való érvényesülés - sikeres megvalósításának erdeménye a lelkiekben és anyagiakban gazdag, sorsával elégedett polgárság. Ahhoz, hogy életkörülményeink fellendülését és konszolidációját garantáló célkitűzéseink ne csak az elképzelések szintjén maradjanak,

Ideje van a cselekvésnek

Gazdaságilag és pénzügyileg összeomlott átmeneti demokráciánk hosszú éveken át nem sok alternatívát kínált még a létfenntartási szükségletek minimális szinten történő biztosítása terén sem. A privatizáció lebonyolítása sok időbe került, egyes ágazatokban ma is vajúdik, évek óta halasztódik, pedig a végleges megvalósítása sokkal hatékonyabb, költségtakarékosságon alapuló kormányzást tenne lehetővé, és a demokratikus társadalom összes emberi szükségletünk kielégítésében nagyobb mértékben támaszkodhatna a magánszférára. A "sokoldalúan fejlett szocialista társadalmi rendszer" idején nevelkedett, ma is aktív, hatalmat gyakorló tisztségviselők egyrésze viszont jelen pillanatban is ádáz ellenfele a magánosításnak, az öngondoskodásnak, mindennemű önmegvalósításnak. Ilyen körülmények között nem vesztegethetjük az időt, ideje van a cselekvésnek.


Nekünk kell elébe mennünk a szerencsének


Egzisztenciateremtésünk, gazdasági, társadalmi felemelkedésünk és polgárosodásunk legfontosabb feltétele az önmegvalósító vállalkozások létrehozása és fejlesztése. Úgy gondoljuk még a kilátástalannak tűnő, ingatag társadalmi viszonyok között is van lehetőség az érvényesülésre, a felemelkedésre.

Öngondoskodásra serkentő gondolatok

Hagyományos oktatási rendszerünk elévült. Azon kívül, hogy az oktatókat emberi méltóságukban megalázza, nem képes felkészíteni gyerekeinket a való világ kihívásaira. Időt, energiát és pénzt pazarolva éveken át olyan tantárgyakat tanulnak, melyek nagyrészének az életben soha hasznát nem veszik.

Szakmunkásként, tanárként, orvosként stb. kerülnek a pályára anélkül, hogy a pénz, a megélhetés, a törvényes és tiszta üzlet alapján történő meggazdagodás, a sikeres életvezetés kérdéseiről egyetlen szót is megtanultak volna. Alulfizetett alkalmazottként, látástól-vakulásig gürcölnek, hogy az államnak fizethessék az adót, havonta kiegyenlítsék a fogyasztási számláikat, és ha külföldi nyaralást szeretnének, uzsorakamatos kölcsönökért kell folyamodniuk. Ez így ismétlődik, míg véglegesen beleszorulnak a “mókuskerékbe”. Negyven évi verejtékes munka után kapnak, aki még kaphat, egy “értékes” nyugdíjat, mely arra sem elég, hogy szükség esetén megvehessék a saját koporsójukat. Van-e ebből szabadulás?

A szerzőről

Dr. Főcze Gyula Ph.D, okleveles közgazdász, 1956 július 13-án született Erdélyben, Gyimesközéplokon. Anyai nagyapja a magyarországi Törökszentmiklós szülöttje, tanítónő édesanyja csíkjenőfalvi, édesapja pedig hidegségi származású, csíkmadarasi születésű nyugdíjas kereskedő. 

Elemi iskoláit szülőfalujában végezte, majd 1976-ban, az első öt éves szakember- képzőben, a csíkszeredai Faipari Szaklíceumban szerzett bútorasztalosi oklevelet és érettségi diplomát.