2014. október 29., szerda

A szerzőről

Dr. Főcze Gyula Ph.D, okleveles közgazdász, 1956 július 13-án született Erdélyben, Gyimesközéplokon. Anyai nagyapja a magyarországi Törökszentmiklós szülöttje, tanítónő édesanyja csíkjenőfalvi, édesapja pedig hidegségi származású, csíkmadarasi születésű nyugdíjas kereskedő. 

Elemi iskoláit szülőfalujában végezte, majd 1976-ban, az első öt éves szakember- képzőben, a csíkszeredai Faipari Szaklíceumban szerzett bútorasztalosi oklevelet és érettségi diplomát.

A parancsuralmi tolatiárius rendszer fiataljainak példáját követve, pályafutását még az érettségizés évében, 1976-ban kezdte, magas szinten képzett szakmunkásként, a Csíkszeredai Faipari Vállalatnál, ahonnan néhány hónap elteltével a honvédelmi minisztérium kötelező katonaságra szólította. Leszerelés után helyettesítő tanárként dolgozott a Bükhavasi Általános Iskolában. 1978 májusában kedvesével Sepsiszentgyörgyre költözött, ahol a városi Faipari Kombinát alkalmazásában folytatta karrierét, asztalosipari szakmunkásként. A termelésben szerzett gyakorlati tapasztalatait figyelembe véve, a Kisipari Szövetkezetek Kovászna Megyei Szövetsége átvette, és a beruházási és termelési osztályon, termelési technikusnak nevezte ki. Feladata volt a megyében tevékenykedő kisipari szövetkezetek fafeldolgozó üzemeinek, asztalos műhelyeinek koordinálása, az export tevékenység megszervezése, a termelésben és szolgáltatásokban elért eredmények követése, ellenőrzése. Néhány évig munkavédelmi, tűzvédelmi, munka higiéniai és minőségi ellenőrként is tevékenykedett. Elsajátított széleskörű szakismereteinek és a termelésben, szolgáltatásokban valamint egyéb területeken elért pozitív eredményeinek köszönhetően, a szövetség vezetője előléptette. A 300 alkalmazottat és szövetkezeti tagot foglalkoztató málnásfűrdői kisipari részleg egységfelelőse lett, majd 1987-ben a részleg önálló szövetkezetté való átalakulásának következtében, szövetkezeti elnökké választották. 


A Romániában bekövetkezett forradalmi eseményeket már nem érhette meg elnöki beosztásában. 1989 augusztusában, egyik testvére Magyarországra szökése miatt, a Kovászna Megyei Pártbizottság elsőtitkárának utasítására,  eltávolították vezetői funkciójából, és a málnásfűrdői kisipari szövetkezettől is.
       
A rendszerváltás után, idejében ráeszmélt, hogy a lassan kibontakozó demokrácia, az  új világ és a feltartóztathatatlanul teret hódító piacgazdaság létformáló kérdéseire új válaszok kellenek, ezért 1990-1994 sikeresen elvégezte a vezetéstudományi főiskolát, a Bukaresti Hyperion Egyetemen, ahol a kis és közepes vállalatok szervezési és működtetési szakterületén áltanlános menedzseri oklevelet kapott. Ezt követően, 1998-ban, a Bukaresti Közgazdaságtudományi Akadémia(ASE) Pénzügyek, Bank, Biztosítás és Értéktőzsde Egyetemen a közgazdász képzést fejezte be, majd a Brassói Transilvania Egyetemen, az Elektromérnöki és Számítástechnikai Karon, műszaki tudományokból doktori oklevelet szerzett. 1998-2015 között a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság-, és Gazdálkodástudományi Tanszékének társult adjunktusaként a Sepsiszentgyörgyre Kihelyezett Tagozaton dolgozott.

Közgazdaságtant (Mikroökonómiát, Makroökonómiát, Stratégiai menedzsmentet, Befektetés és kockázatkezelési menedzsmentet, Összehasonlító menedzsmntet, Biztosítási ismereteket, Környeszetgazdaságtant, Értékesitési menedzsmentet,  és a gazdaságtudományokhoz, vállalkozásszervezéshez kapcsolódó más tantárgyakat tanított. 2015-ben az ultranacionalista Nagyrománia Párt, egyik magyargyűlölő tagja lett a tagozat igazgatója, aki hatalmával visszaélve, Dr. Főcze Gyulát, önkényesen és törvénytelen módon kizárta az egyetemről. 


A műszaki tudományok doktoraként  életstratégiai, gazdasági és befektetési tanácsadó, tevékenységet is folytat. Két fiú – Attila (1979) és Hunor (1988) édesapja. Feleségével, Olgával, aki nyugdíjas könyvelőnő, Székelyföld kulturális fővárosában, Sepsiszentgyörgyön élnek.

A 2017/2018-as tanév megnyitójától, azaz 2017 október 1-től kezdődően az új tanszékvezető, Dr. Fosztó Mónika visszahívta a tanszékre, Főcze Gyulát, aki ismét a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság-, és Gazdálkodástudományi Tanszék Sepsiszentgyörgyre Kihelyezett Tagozatának, társult adjunktusa lett. 2019 október 17-én, hallgatói létszámcsökkenés miatt kérte nyugdíjazását, amikor egyetemi oktatói pályafutása véget ért. 2020 január 20-ával kezdődően előrehozott nyugdíjazási kérelmét a Nyugdíj Pénztár jóváhagyta. 

Disszertációjának címe: “A dinamikus fejlődésnek alárendelt hibrid rendszerek gazdasági és technikai hatékonysága, modellezése”

Poziciónálás: Az öngondoskodás, az önmegvalósítás, az anyagi függetlenség, és a gazdasági jólét valamint a felnőttoktatás képzett szakértője.
 

Kutatási területek, célkitűzések:


1. az önmegvalósító vállalkozások fejlesztési stratégiái, a tudásalapú és információs társadalom fejlődési trendjeinek követése, tudományos eszközeinek és lehetőségeinek feltárása, alkalmazása;

2. a gazdasági és társadalmi felemelkedés, a középosztály kialakulása és a fenntartható fejlődés prioritásainak feltárása, gyakorlatba ültetése;

3. az emberek életkörülményeinek javítása, az exisztenciateremtés, az anyagi függetlenség, a személyes boldogság, a vagyonszerzés és a szülőföldön való sikeres önmegvalósítás alternatíváinak, módszereinek elemzése, ismertetése;

4. ismeretterjesztő tanulmányok, tömegtájékoztató tevékenység, a nyugati jóléti társadalmak gazdasági szakirodalmának, gazdaságfejlesztési gyakorlatának  tanulmányozása, elemzése és a funkcionális piacgazdaság bevezetésében érdekelt hazai régiók jellegzetességeire való adaptációja;

5. társadalomtudományi és gazdaságstratégiai szakértő-utánpótlás nevelése, olyan oktatási reformok bevezetése, melyek az elévült oktatási módszerekkel szakítva, a nélkülözhetetlen és magasszintű gyakorlati ismeretek területein is hatékonyan felkészítik közösségünk tagjait arra, hogy értékteremtő hivatásaikban, a való világ és a harmadik évezred kihívásainak messzemenően megfeleljenek, világ színten elismert, versenyképes, hasznosítható tudással rendelkezzenek;

6. az interetnikai kapcsolatok és a népek közötti barátság kiszélesítésének karitatív-filantrópiai alternetívái.

Számos tudományos dolgozat, egyetemi jegyzet, mikroökonómiai és makrogazdasági elemzés, publikáció, esettanulmány, és szakkönyv szerzője. Különböző hazai és nemzetközi konferenciák, és az Európai Unió által támogatott kutatási projektek résztvevője. Tömegtájékoztató és ismeretterjesztő írásaival, a nehezen mocorgó szemléletváltás, a gazdasági szerkezetátalakítás, a mindennapi élet emberpróbáló tételeiben, különböző szociális jelenségek és társadalmi folyamatok, a lassan, de feltartóztathatatlanul teret hódító piacgazdaság útvesztőiben kíván – közérthető publicisztikai igényességgel, különböző tudományos kutatások eredményeire alapozva – közösségünk tagjai számára eligazítást nyújtani.

1995-ben, saját költségén kiadta a Piac & Pénz című gazdasági lapot. Többek között volt benne gazdaságpolitika, menedzsment, bankvilág, informatika, agrárpolitika és jogszolgálat, de a könyvkiadás területén is jeleskedett. Veress Dániel író dr. Főcze Gyulát a könyvkiadás lelkes támogatójaként, Sántha Attila költő, az erdélyi könyvkiadás mecénásaként méltatta. Megérdemelten, mert a különböző szervezetek, alapítványok, sportegyesületek, iskolák, a Tamási Áron Színház, és más támogatást igénylő intézmények tevékenységének szpónzorizálásán kívül kiadta Veress Gerzson: Ezer énekből vérzem című verses kötetét is (Megjelent 1000 példányban, 1995).

Jelentős összegekkel támogatta Bene László: Vércsepp a havon (1995), Veress Dániel: Édes néném (1995), Benkő Levente: Volt egyszer egy 56 (1998), Veress Dániel: Vékára tett mécses (1998), Márkó Imre: mályvarózsa a kert sarkában(2001), Márkó Imre: Utak útvesztőjében (2009) című köteteit is. Árváknak, szegényeknek, betegeknek, és Puki Bácsi – László Károly – Mesekalákájának is juttatott pénzt boldogulásuk, programjaik megszervezésére, stb. 1998 – 2011 között a Háromszék független napilap külső munkatársa, a lap “Sikerakadémia” című gazdasági rovatának ötletgazdája, vezetője.

Élete során volt munkás, helyettesítő tanár, termelési technikus, kisipari egységek koordinátora, munkavédelmi-, tűzvédelmi-, és minőségi főellenőr, szövetkezet elnök, tizenkét éven át magánvállalkozó, négy évig a Kovászna Megyei Kormányhivatal (Prefektúra) kancelláriájának igazgatója valamint Kovászna Megye Tanácsának belső közpénzügyi ellenőre, a megyei elnök tanácsadója. Különböző politikai döntések következtében, három alkalommal került az utcára, mint munkanélküli, "okleveles csöves".

Szintén 1998-ban létrehozta a Vállalkozássegítő Információs és Tanácsadó Irodát, mely 2002-ben az általa alapított Europrogress Nonprofit Egyesület öröksége lett. A médiában megjelent szakszerű írásai, és vállalkozói tapasztalatai alapján, Dr. Domokos Ernő, a Babes–Bolyai Tudományegyetem Menedzsment Főiskolájának akkori igazgatója 1998 őszén meghívta Dr. Főcze Gyula, közgazdászt társult egyetemi oktatónak. Ebben a minőségében is egyetemisták ezreit segítette, és készítette fel 2015 márciusáig, majd 2017-2019 között, a sikeres vizsgákra, az életre. Az egyetemről való távozása óta a Kovászna Megyei Munkaerőfoglalkoztatási Ügynökség oktatási szakcsoportjának tagjaként, európai uniós projektek lebonyolításában előadó szakértőként(formator), értékelőként(evaluator) tevékenykedik. Az Europrogress Nonprofit Egyesület alapító elnökeként, önkéntes alapon a romániai magyarság, Székelyföld gazdasági és társadalmi felemelkedésének alternatíváival foglalkozik. 

Elérhetőségei: Mobil telefon : 0040 - 0752 648 537, Elektronikus posta: foczedoki.phd@gmail.com , europrogress@yahoo.comhttp://milliomosiskola.blogspot.ro/  , www.facebook.com/profitcentrum.foczedoki/ vagy itt is https://www.facebook.com/focze.gyula megtalálható.


Román nyelvű publikációs lista:


LISTA LUCRĂRILOR ŞTIINŢIFICE
dr.ec. Főcze I. Iuliu, Lector universitar asociat, UBB, extensia Sf. Gheorghe

I. Articole publicate sau în curs de apariţie

1. [FŐC-08] I. Főcze - Energy Systems Neurocontrol – Energtic International
Conferince (EJC) - CIE Energetica mai 2008, publicată în fasc. 14
din Analele Universităţii din Oradea I.S.S.N. (1224-1261) 2008; p-
380-384, Articol cotat de CNCSIS cu B+, cod – 817, BDI inclus,

2. [FŐC-08] I. Főcze - Design and Manufactoring of Industrial Echipment
Electronic şi Concurrent Conception, Publicat în fasc. 14 din
Analele Universităţii din Oradea I.S.S.N. (1224-1261) 2008; p.
397÷400, Articol cotat de CNCSIS cu B+, cod – 817, BDI inclus,

3. [FŐC-09] I. Főcze - Modele de conducere a relaţiilor interumane din
întreprinderile hibride în ideea dezvoltării culturii antreprenoriale.
Comunicare tipărită în Documentele Conferinţei Ingineriei
Energetice CIE - Oradea - 2009 fascicola 15, ISSN (1224-1261)
2009, p. (479÷485), Articol cotat de CNCSIS cu B+, cod – 817, BDI inclus,

Vezi publicatia in limba engleza aici

4. [FŐC-09] I. Főcze - Managementul şi dezvoltarea relaţiilor cu clienţii la
nivelul pieţei concurenţiale integrate producţiei hibride.
Comunicare tipărită în fascicola 15 - 2009, ISSN (1224 ÷ 1261)
2009, p. (486÷496), Articol cotat de CNCSIS cu B+, cod – 817, BDI inclus,

5. [FŐC-10] I. Főcze - Models for Design of Energy Power Plants Assisted by
Neuroexpert Information Systems. Comunicare publicată în fasc. 16
- 2010. Annals of the Oradea University - mai 2010, ISSN (1224-
1261)2010, p. (45÷52), Articol cotat de CNCSIS cu B+, cod – 817, BDI in.

6. [FŐC-10] I. Főcze - Reingineering of Management Applicable to Energy
Systems. Lucrare publicată în fasc. 16 CIE Annals of the Oradea
Univesity - mai 2010, ISSN (1224-1261) 2010, Articol cotat de CNCSIS cu B+, cod – 817, BDI inclus,

7. [FŐC-10] I Főcze - Models Drivind Interpersonal Relation ships in Industrial
Hibrid Entreprises - published in Annals of the Oradea University
mai 2010, fasc. 16 ISSN (1224 ÷ 1261) 2010, Articol cotat de CNCSIS cu B+, cod – 817, BDI inclus, 

Link: lucrarea stiintifica publicata aici  

8. [FŐC-10] I. Főcze - Customer Management and Development in Energy
Market Power Excvhange - Conference CIE fasc. 16 Annals of the
Oradea University mai 2010, ISSN (1224 ÷ 1261) 2010, Articol cotat de CNCSIS cu B+, cod – 817, BDI inclus, http://www.energy-cie.ro/archives/2011/nr_1/v2-n1-17.pdf

9. [FŐC-10] I. Főcze - Modelarea în cercetări operaţionale a sistemelor hibride
integrate pieţei concurenţiale europene. Comunicare CIE - 2011 -
mai. Sesiunea anuală de comunicare a Universităţii din
Oradea publicată în fasc. 17/2011, ISSN (2067-5534) 2011, (sub
tipar), Articol cotat de CNCSIS cu B+, cod – 817, BDI inclus,

10. [FŐC-11] I. Főcze şi A. Carabulea – Modelele cibernetice comparate
Odobleja-Wiener şi reconfigurarea lor în concepţie arhemo-
sistemică cu ajutorul cercetărilor operaţionale. Conferinţa CIE-
Universitaea Oradea Iunie 2011, ISSN-2067-5534, Articol cotat de CNCSIS cu B+, cod – 817, BDI inclus,

II. Lucrări comunicate în ţară

1. Stadiul actual al dezvoltării aplicaţiilor privind abordarea concepţiei economico-financiare inovative la nivelul sistemelor hibride europene aplicabil evoluţiei structurilor economico- inginereşti;

2. Energetic Systems Neurofuzzy Control - Conferinţa Ingineriei Energetice CIE-Oradea -2008; Informatii in limba engleza aici

3. Design and Manufactoring of Electronic Echipment in Concurrent Conception. Comunicare susţinută la CIE – 2008; Publicatia in engleza

4. Cercetarea arhemo-sistemică a eficienţei tehnico-economice a sistemelor hibride supuse evoluţiei dinamice. Proiect de cercetare (TD) prezentat la sesiunea doctoranzilor Universitatea Transilvania Braşov-sept. 2008;

5. Studiu de fezabilitate privind alegerea variantei optime de cercetare evolutivă integrată în structura sistemelor hibride. Comunicare la sesiunea Universităţii de Ştiinţe economice din Sf. Gheorghe – 2008;

6. Modele de optimizare a capitalului fix şi variabil din structura sistemelor hibride supuse evoluţiei dinamice. Lucrare prezentată la Universitatea Transilvania Braşov - mai 2009;

7. Modele de conducere a relaţiilor interumane din întreprinderile hibride cu ideea dezvoltării culturii antreprenoriale. Comunicare prezentată la Conferinţa de Inginerie Energetică din Oradea la 1-7 iunie 2009;

8. Managementul şi dezvoltarea relaţiilor cu clienţii la nivelul pieţei concurenţiale integrate producţiei hibride. Comunicare prezentată şi publicată în Documentele C.I.E. a Universităţii Oradea iunie 2009;

9. Informatica supervizării capitalului productiv în concepţie SIVECO. Lucrare prezentată la sesiunea Şcolii Doctorale a Universităţii Transilvania din Braşov 2 septembrie 2009;

10. Models for Design of Energy Power Plants Assisted by Neuro-expert information systems. Comunicare (C.I.E.) Oradea University 28 mai 2010; In limba engleza vezi aici

11. Reengineering of Management Applicable to Energy Systems. Comunicare C.I.E.,mai 2010; Publicatia in limba engleza

12. Models Drivind Interpersonal Relationships in Industrial hybrid Yentrepress. Comunicare C.I.E.- 2010;

13. Customer Management and Development in Energy Market Power Exchange - Conferinţa Ingineriei Energetice (C.I.E.) Oradea University-mai 2010; In limba engleza

14. Studiu de caz privind stabilirea diagnosticului ia nivelul unităţii SC.Petrom S.A. – 2010;

15. Modelarea în cercetări operaţionale a sistemelor hibride integrate pieţei concurenţiale europene Comunicare C.I.E. Universitatea din Oradea mai 2011.


III. Cărţi publicate

1. Főcze I. Iuliu, Teza de doctorat:“Modelarea eficienţei tehnico-economice a sistemelor hibride supuse evoluţiei dinamice”, Editura RISOPRINT Cluj-Napoca, 2012, ISBN 978-973-53-0796-7, LInk: http://www.unitbv.ro/Portals/48/cercetare/Lucrari_IESC_1951-2011.pdf , pagina 173. Rezumatul TD

2. Főcze I. Iuliu, coautor, Proiect POSDRU 2007–2013 – Dezvoltarea abilitati serviciilor existente în cadrul sistemelor de energie cu scopul iniţierii de noi afaceri. Coordonatori Laurenţiu Popper şi Carabulea Anatolie, ISBN978 – 973–984–57–9 din2009, Editura PERFECT Bucureşti.

3. Főcze I. Iuliu, Sikerakadémia (Academia succesului) – az érvényesülés és a felemelkedés iskolája, Charta Kiadó, Sepsiszentgyörgy, 2006, 349 oldal, ISBN (10) 973 – 8326 – 24 – 9, carte de economie;

4. Főcze I. Iuliu, Szabó István, Makai Bölöni András, Managerul îmbunătăţire procese,
suport de curs, Modul I, pag. 3 – 13 şi Modul II, pag 17-44, limba română, Editura
Asociatiei pentru Promovarea Afacerilor din România, 2012;

5. Főcze I. Iuliu, Folyamatmenedzser, oktatási segédanyag, I Modul, 3 – 14 old. és II Modul,
17 – 44 old., Kiadó: Romániai Vállalkozásokért Egyesület, 2012;

6. Mikroökonómia, 2005, 2006, 2008, Cluj BBTE – suport tutorial de curs 7.

7. Microeconomie, 2005, 2006, 2008, Cluj Napoca UBB –suport tutorial de curs

8. Makroökonómia, 2005, 2006, 2008, Kolozsvár UBB – suport tutorial de curs;

9. Macroeconomie, 2005, 2006, 2008, Cluj Napoca UBB–suport tutorial de curs;

10.Biztosítási ismeretek, 2008, Kolozsvár BBTE – suport tutorial de curs;

11. Managementul vănzărilor, 2008, Cluj Napoca UBB – suport tutorial de curs;
12. Összehasonlító menedzsment,Kolozsvár 2008, UBB – suport tutorial de curs;

13. Management comparat, Cluj Napoca UBB, 2008 – suport tutorial de curs;

14. Beruházás menedzsment, 2008, Kolozsvár BBTE – suport tutorial de curs.
În calitate de cadru didactic asociat in cursul anilor 1998 – 2012 am coordonat studentii în realizarea lucrărilor de absolvire şi de licenţă atât la zi cât şi la ID, liniile de predare in limba română şi maghiară, care au realizat zeci de lucrări importante.

IV. Granturi şi proiecte 

1.  Drd.ec Főcze Iuliu, lector universitar asociat a fost membru cercetător şi director financiar în echipa managerială a proiectului: strategic POS DRU, finanţat de Fondul Social European, Contract nr. POSDRU/ 9 / 3.1. / S / 7 / 25 sept. 2008. Obiectul contractului fiind Dezvoltarea abilităţilor antreprenpriale ale personalului din sectorul energetic, proiect obţinut prin competiţie susţinută la nivel naţional de către Centrul de Formare şi Perfecţionare Perfect Service SA Bucureşti, director general Conf.univ.dr.ing. & ec. Laurentiu Popper. Proiectul în valoare de 12.176.500 lei derulează până la data de 31.octombrie 2011;

2. Drd.ec. Főcze Iuliu, lector universitar asociat a fost membru în echipa de cercetare şi director financiar al proiectului POS DRU, în valoare de 1.539.847 lei, finantat de FSE, Contract nr. POSDRU / 40 / 3.2. / G / 10786 avand obiectivul Adaptarea vietii profesionale la cerintele si necesitatile vietii de familie / cresterea sanselor femeilor si a grupurilor vulnerabile pe piata muncii. Contract valabil între 09.02.2009 – 09.02.2011, castigat prin competitie de catre SC.Perfect Manager SRL Bucuresti, director Prof.univ.dr. Cherecheş Ioan.

3. Drd.ec Főcze Iuliu, lector universitar asociat a fost director financiar în echipa managerială si membru in echipa de cercetere al Proiectului POS DRU, finantat de Fondul Social European, Contract nr. POSDRU / 43 / 3.2./ G / 9043 cu obiectivul de cercetare Adaptarea personalului din sectorul energetic la noile tehnologii si conditii de munca. Director general al proiectului castigat prin competitie de catre Centrul de Formare si Perfectionare Perfect Service SA Bucuresti este dl Conf.univ.dr.ing. & ec. Laurentiu Popper. Proiectul de cercetare deruleaza intre 01.04.2009 – 01.04.2011, cu o valoare de 1.627.900 lei.

4. dr.ec. Főcze Iuliu, lector universitar asociat este membru în echipa de cercetare şi manager de procese „Model integrat de dezvoltare antreprenorială în centrele urbane din trei regiuni” este un proiect strategic de dezvoltare a resurselor umane, în valoare de 5.800.000 Ft., cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, care se implementează pe parcursul unei perioade de doi ani, începând din 2010, (Nr. contr. de finanţare POSDRU/92/3.1/S/50583).
Partenerul principal al proiectului este Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor din România, parteneri: Centrul de Cercetare a RelaţiilorInteretnice, Fundaţia LAM Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor în România şi Institutul de cercetare şi de pregătire „Türr
István” - Képző şi Kutató Intézet - din Békéscsaba, Ungaria.

5. Dr. ec. Főcze Iuliu , persoană fizică cu domiciliul stabil în Sf. Gheorghe, str. Privighetorii
nr. 25, CNP 1560713141032, a făcut parte din echipa de expertiză şi comisia de examinare
pentru grupa I de la cursul de Manager îmbunătăţire procese cod COR 242108 în cadrul
proiectului POSDRU "Investeşte în oameni", finanţat de Fondul Social European.
În baza ContractuluI civil de colaborare nr. 625 din data de 29. 07. 2012, valoarea
contractului de prestări servicii de cercetare a fost de 1650000 lei.


6. Alte trei proiecte POSDRU derulate la Sambata de Sus, Bicfalau si Valea Crisului initiate de AJOFM Covasna si Fundatia LAM din Ilieni in anii 2015, 2016.


LISTA
articolelor de specialitate necotate CNCSIS publicate în presă


Nr. Titlul lucrării Anul Publicaţia
crt.

1. Academia succesului (în afaceri) 1998 H-PRESS

2. Iniţiativa liberă şi sănătatea 1998 www.3szek.ro

3. Să nu ne sperie existenţa riscului 1998 www.3szek.ro

4. Secretele personalităţii umane 1998 www.3szek.ro

5. Posesorii ideilor remarcabile în afaceri

6. Exemple de urmat în asigurarea disciplinei economice 1998 www.3szek.ro

7. Rolul conducătorilor pricepuţi 1998 - “ -

8. Facilităţi financiare pentru IMM-uri 1998 - “ -

9. Variante temperamentale manageriale - “ - - “ -

10. Ce trebuie să mai cunoaştem ? 1998 - “ -

11. Cunoştiinţe necesare pentru investitor - “ - - “ -

12. În tranzacţiile imobiliare creşte valoarea
investiţiilor 1999 - “ -

13. Profit minim – siguranţă maximă 1999 - “ -

14. Aventura scufundării unei firme 1999 - “ -

15 Să contactăm banca cea mai bună 1999 - “ -

16. Tactici eficiente de creditare 1999 - “ -

17. Investiţiile fără risc 1999 - “ -

18. Avantajele investiţiilor în valută 1999 - “ -

19. Profitul mare presupune riscuri mari 1999 - “ -

20. Succesul – produs al criticilor juste 1999 - “ -

21. Tranzacţiile cu metale preţioase 1999 - “ -

22. Comerţ autorizat cu obiectele de artă 1999 - “ -

23. Investiţiile făcute în depunerile bancare - “ - - “ -

24. Fructificarea relaţiilor de încredere 1999 - “ -

25. Posibilităţi de a cîştiga existenţa 1999 - “ -

26. Cum se produc banii în sistemele MLM ? - “ -

27. Sisteme comerciale complexe 1999 - “ –

28. Finanţarea întreprinzătorilor 1999 - “ -

29. Valorile resurselor umane 1999 - “ -

30. În afaceri trebuie învinsă frica 1999 - “ -

31. Critica şă riscul 1999 - “ -

32. Probleme de aptitudini manageriale 1999

33. Nevoia schimbării mentalităţii 1999 - “ -

34. Concentrarea asupra esenţialului 1999 - “ -

35. Acceptarea obligativităţilor şi succesul 1999 - “ -

36. Dorinţa ca factor de succes 1999 - “ -

37. Fără obievtive precise nu există progrese - “ -

38. Lacul de agrement poate fi salvat 1999 - “ -

39. Puterea de a distinge 2000 - “ -

40. Amânarea executării deciziilor –
rădăcina problemelor - “ -

41. Caracteristicile întreprinzătorilor 2000 - “ -

42. Modalităţi eficiente de autorealizare 2000 - “-

43. Deceniul realizărilor pozitive 2000 - “ -

44. Matematica şi inteligenţa financiară 2000 - “ -

45. Calitate, valoare şi profitul 2000 - “ -

46. Modalităţi de recuperare a creanţelor 2000 - “ -

47. Întreprinzătorii şi viteza de acţiune 2000 - “ –

48. Un sistem reuşit de comercializare 2000 - “ -

49. Resursele umane şi afacerile 2000 - “ -

50. Importanţa interviurilor de angajare 2000 - “ -

51. Un capitol nou privind ascensiunea

economică 2003 -“ -

52. Falimentul financiar temporar 2003 - “ -

53. Procurarea de mijloace financiare 2003 - “ -

54. Regulamentul financiar 70/30 2003 - “ -

55. Locuinţele nu sunt mijloace financiare 2003 - “ -

56. Ascensiunea economică garantată 2004 - “ -

57. Teoria economică rubinhudiană 2004 - “ -

58. Proceduri financiare ale bogătaşilor 2004 - “ -

59. Principalele teorii ale intelingenţei
financiare 2004 - “ -

60. Evoluţia riscurilor antreprenoriale 2004 - “ -

61. Curajul şi importanţa cunoaşterii 2004 - “ -

62. Strategii financiare ineficiente 2004 - “ -

63. Condiţiile creşterii economice 2004 - “ –

64. Gândirea umană –generatorul bunăstării 2004 - “ -

65. Investiţii profitabile, creşterea preţurilor
pe piaţa imobiliară 2005 - “ –

66. Investiţiile şi creditele bancare 2005 - “ –

67. Realizarea investiţiilor fără complicaţii 2005 H-PRESS

68. Proceduri eficiente pentru investiţii 2005 - “ -

69. Ne chinuim cu găleţi sau investim ? 2005 - “ -

70. Alternetivele realizării de venituri 2005 - “ -

71. Măsuri preventive pentru vârsta a tereia 2005 - “ –

72. Formule şi tactici investiţionale 2005 - “ -

73. Relansarea economică a firmelor falimentare 2005 - “ -

74.74. Posibilitatea alegerii metodelor de investiţii 2005

75. Kiegészíto intézkedések, védzáradékok 2006

76. Versenyképesség csatlakozás elott 2006

77. Pénzosztás az unióban 2006

78. Priorităţi comunitare pe şase luni/Közösségi prioritások hat hónapra
2006

79. Programe pentru tineret în UE/Ifjúsági programok az unióban
2006

80.Aderarea la UE şi creditele Băncii Mondiale/ Csatlakozás és világbanki hitelek
2006

81. Direcţii noi în practica antreprenoriatului comunitar/Új irányzatok a közösségi
vállalkozói gyakorlatban
2006

82. Definirea antreprenoriatului în UE/Vállalkozásmeghatározás az unióban
2006

83. Politica antreprenorială în UE/Vállalkozáspolitika az Európai Unióban
2006

84. Comerţul liber şi transporturile/Szállítmányozás és szabadkereskedelem
2006

85. Întreprinzătorii şi normele comunitare/Közösségi normák és vállalkozás
2006

86. Miturile integrării şi realitatea/Integrációs tévhitek és a valóság 3
2006
118. Útravaló kezdő vállalkozóknak, 3.
2010

119. Útravaló kezdő vállalkozóknak - 2.
2010

120. A fejlődés lehetséges irányai
2011

121. Globális válaszok az emberiség problémáira
2011

În total există peste 250 de articole, referate ştiinţifice, materiale prezentate la diferite simpozioane şi conferinţe economice etc., lucrări care au fost publicate într-o serie de cotidiene şi săptămânalul economic PIAŢA & BANII. Am prezentat mai multe lucrări cu ocazia unor acţiuni ştiinţifice organizate de diferite centre universitare, Camera de Comerţ şi Industrie în cursul anilor 2000–2005 cum a fost de exemplu Simpozionul Internaţional “INVESTIŢIILE ŞI RELANSAREA ECONOMICĂ”, organizată la data de 29-31 mai 2003 de către Academia de Studii Economice - Bucureşti. Lucrarea prezentată se întitulează: Elemente specifice aprovizionării materiale şi desfacerii produselor Întreprinderilor mici şi mijlocii, sinteza căreia a fost publicată în Colecţia lucrărilor simpozionului editată de către organizator.



14.09.2017.                                               dr.ec. Főcze I. Iuliu,lector universitar asociat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése