2017. december 19., kedd

Fedezzük fel saját sziklánk nyersanyagát !

Mentor program 8

Foto: Wikipédia, Dávid

Ezek a törvényszerűségek bármilyen helyzetben kitűnő eredménnyel alkalmazhatók. A szerző igyekszik is ezt tudomásunkra hozni. „Ha tudjuk, kik vagyunk, és mit miért teszünk, akkor már kezdjük megérteni önmagunkat, jobbá tenni személyiségünket és megtanulni, miként élhetünk együtt másokkal.” Ehhez persze az szükséges, hogy az embertársaink erőszakos átformálására szánt energiánkat inkább ”pazaroljuk” önmagunk megismerésére, mert – bár az otthon melege, a nevelés, környezetünk, anyagi helyzetünk, nemzetiségünk és intelligenciahányadosunk mind-mind befolyásolhatja személyiségünket – az alapkőzetet megváltoztatni lehetetlen. A pszichológusok ezzel kapcsolatban gyakran emlegetik a Michelangelo-komplexust.


Tudjuk, hogy a híres szobrász Dávid szobrának kifaragásához sokáig kereste a megfelelő márványtömböt. Ő viszont már akkor tudta, hogy a késztermék szépsége a nyersanyag minőségétől függ. Azzal is tisztában volt, hogy az anyag formáját meg lehet változtatni, de a kő alkotórészeit nem alakíthatja át.

Életbevágó döntések előtt, tudnunk kell: milyenek vagyunk

Mentor program 7

Foto: Wikipédia, Hippokratész

Életünk során gyakran feltesszük a kérdést: miért van az, hogy egyesek kimagasló eredményeket érnek el az iskolában, magánéletben, sikeres politikusokká, üzletemberekké, vállalkozokká válnak egyik napról a másikra, nekünk pedig minden erőfeszítésünk ellenére semmi sem sikerül. Vajon mi az, ami olyan különleges bennünk? Megfelelő pszichológiai ismeretek nélkül csak bukdácsolni vagyunk képesek önmagunk felfedezésének és megismerésének tekervényes labirintusában. Szerencsére ma már a közvetlen környezetünkben is élnek és tevékenykednek olyan éles szemű megfigyelők, akik csodálatra méltó hozzáértéssel segítségünkre sietnek, ha bajban vagyunk. Ezek a „lélekgyógyászok”, a pszichológusok. Nélkülük az emberiség egyre bonyolultabb politikai-, gazdasági-, szociális vagy kommunikációs és egyéb kérdéseire elképzelhetetlen a hiteles válaszadás. Ezért tartottam fontosnak, hogy a pszichológiai tudományok neves képviselőinek tanácsait, előadásait meghallgassam, a nemzetközi hírnévnek örvendő Florence Littauer személyiségtípusok leírásával foglalkozó könyvét, melynek címe „Személyiségünk rejtett tartalékai”, fellapozzam. Nem csak az egyszerű fizikai személyek mindennapi életvitele tekintetében fontos, de az egyéni, családi és más önmegvalósító vállalkozások szempontjából is felbecsülhetetlen értéket képvisel személyiségtípusunk alapos ismerete. Az említett könyvből kiderül, hogy milyen csodálatos lények is vagyunk mi, emberek. Mindegy, hogy a földkerekség melyik országában élünk, mennyire fehér vagy fekete a bőrünk, hogy milyen nyelven modjuk el a boldogító igent – a humor kedvéért: amit úgyis gyakran megbánunk –, minden ember rendelkezik egy eredeti, egyedi vérmérséklettel. Hippokratész már i.e. a negyedik században megállapította, hogy tulajdonképpen négy vérmérséklettípus különíthető el.