2021. március 6., szombat

DIÓLIGET - III. RÉSZ

Számítógépes, ideiglenes terv is készült a megvalósítandó farmalkotó elemekről, azok elhelyezkedéséről úgy, ahogy az elkövetkező munkanapokon, a megvalósításuk bekövetkezik. 

De, ahogy mondani szokás: "Ember tervez, Isten végez !" Úgy is lett, a képen látható elképzelés nem teljesen a megrajzolt formában került kivitelezésre, a későbbiekben. 

Ahogy azt a továbbiakban megtapasztalhatjuk, az eredeti elképzelésekhez képest, egy igen keveset, minden alaposan átalakult, megváltozott. Mielőtt véglegesíthettük volna a GARDENA kerttervező program segítségével papírra vetett elméleti ötleteket, hozzá kellett látni a természet által gyakorlatban megkövetelt, kötelező munkafolyamatok elvégzéséhez. A további bejegyzések ezen elvégzett részfeladatok lebonyolítását fogják bemutatni, taglalni. 

DIÓLIGET - II. RÉSZ

 Kisgazdaság, hol a fáradt lélek megpihen 

Ahhoz, hogy   az itt mellékelt Google Maps-os felvételen látható, fehér színnel körbe vonalazott telken, az ökofarmos mintára épülő székelyföldi Dióliget, városunk határában a tervezett időszakban létrejöhessen, a következő, kötelező jelleggel megvalósítandó rész célokat tűztem ki:

Az fotón látható területet, vadak és tolvajok elleni védelmet biztosító tüskés élősövénnyel, lepényfa csemetével körbe kerítem. A szállító szerint 8 darab szúrós csemete szükségeltetik egy méterbe, így a telken felásandó, teljes palántasáv beültetését 3000 darab csemetéből meg tudom oldani. Ezek mihelyt felcseperednek és minden egyes  évben  nyírandó lombkoronát képeznek ki, olyan védőfallá alakulnak, melyen sem állat sem ember nem fog tudni áthatolni.

A lepényfa csemetéknek, melyek forgalmazási mérete alíg haladja meg,  a paradicsompalánták méretét, 0,50 lej/1 darab az ára, ami a 3000 darab esetében, mindössze 1500 lejbe került. 370-400 méter kerítés megépítéséhez, éppen megfelelő ár, ha arra gondolok, hogy a lególcsóbb kótaji (Magyarország) vadháló és betonoszlopos kerítés, a hozzám elküldött árajánlat alapján, munkadíjjal együtt 900 000 forintot emésztene fel. Ez barátok között is kb 2900 eurót jelent. Ezzel szemben az 1500 lej kerítésépítésre, hatékony befektetésnek bizonyult. Egyetlen hátránya, hogy az élő-védő zöldfal 3 év alatt nő fel 1,60 méter magasra. Addig gyakran öntözni kell és vigyázni rá.

KERTTERÁPIÁS DIÓLIGET - I. RÉSZ

Dióliget: ahol a kényeztető csend lakik,                                                                                    s a fáradt lélek megpihen !

2019. október 4.-én vásároltam egy 68 áras szántóföldet városunk, Sepsiszentgyörgy közelében, a Szalomérral átellenben, a főúttól 345 m-re, néhány ezer euróért. Azért döntöttem így, mert 2019 őszén olyan kevés hallgató íratkozott be a BBTE Közgazdaság-, és Gazdálkodástudományi Egyetemének városunkba kihelyezett tagozatára, - ahol éveken át tanítottam -, hogy elkerülhetetlenné vált az oktatók létszámának a csökkentése is. A tanszékvezető közölte, nem valószínű a katedrám következő évre történő megtartása, beadtam hát az előrehozott nyugdíjazási kérelmemet, melyet 2020. január 20-ától kezdődően jóvá is hagyott a Nyugdíjpénztár. Mivel aktív munkaviszonyom megszűnt, szükségem volt arra, hogy fizikai erőnlétemet és szellemi frissességemet kifogástalan állapotban megőrízhessem. Ilyen körülmények között számomra mi sem jöhetett volna jobban, mint a szabadtéri terápiás izgés-mozgás, a létfenntartó és egészséges életadó kertészkedés kipróbálása. 

A Zé Bé és felesége tulajdonát képező telekkönyvezett, két parcellás telek ( szántó 3800 nm, és legelő 3000 nm), adomány formájában került a tulajdonomba. Azért volt erre a törvényes adományozási csavarra szükség, hogy ne kelljen a meghírdetéstől számítva 30 napig várni  a nevemre való átvétel lehetőségére valamint újabb 30 napot a katonaság jóváhagyására. Ezt is kérni kellett volna, mivel lőtér van a parcellák közelében. Az egyetlen gyors, és bürokrácia kizáró törvényes áthídalási eljárás, melyet a közjegyző javasolt az, a donáció volt. A közjegyzőnél egykettőre átírták nevemre a parcellákat, én pedig azonnal hozzáfoghattam az organikus élelmiszereket előállító, családi ökofarmocska létrehozásának megtervezéséhez.