2023. december 28., csütörtök

Puliszkatorta reggelire

Amikor a háziasszony megbokrosodik és semmi kedve reggelit főzni, nem átalkodik kijelenteni: ma mindenki rendezi saját magát, mert belefáradtam a folyamatos főzicskézésbe! Így történt ez nálunk is a leköszönő november utolsó napjaiban, ezért össze kellett szednem minden gasztrotudományi kreativitásomat ahhoz, hogy ezen a csodálatosnak ígérkező, késő őszi napon, ne maradjak reggeli nélkül. 

Bepillantottam hát a hűtőszekrénybe, melyben egy majdnem jegesre dermedt puliszka maradványt találtam és némi piacon vásárolt házi túrót, aminek persze módfelett megörvendtem. Kirámoltam tehát a hűtőnket és az említett puliszkából egy formás, kis félgömböt formáltam, melyet egy éles kés segítségével vízszintes irányban három helyen elmetszettem. Az így kialakított puliszka lapok közé, jó vastagon behintettem a szobahőmérsékletére hűtött tejterméket, és ízlés szerint csípősborssal, sóval és őrölt paprikával fűszereztem. Ezt a félig elkészült műalkotást három percre betettem a mikrohullámsütőbe és felmelegítettem. 

Miközben a torta megfelelőképpen párologni kezdett, a Dióligetből szüretelt, készleten lévő sárga és piros paradicsomból díszítő elemeket szeleteltem, ráraktam és egy kevéske zöldborsót, salátamaradványt is melléje biggyesztettem. Olyan finomra sikerült, hogy ki sem tudom mondani. Na, azt akartam csupán elmondani, ne várja senki, hogy mindent az asszonykáink végezzenek el a konyhában. Egyikünknek sem esik le a gyűrű az újjáról, ha néha, néha besegítünk élettársainknak a munkában!