2017. december 16., szombat

Egyéni és vállalkozói jó közérzet

Mentor program 6
Bizonyára olvasóink egyetértenek abban, hogy minden ember legdrágább kincse az egészség. Mégis mindannyian hajlunk arra, hogy semmibe vegyük, elhanyagoljuk, a lehető legváltozatosabb módon visszaélünk vele. Pedig nagy szolgálatot tennénk önmagunknak, ha sokkal nagyobb figyelmet szentelnénk egészségünkre és jó közérzetünkre. Csak az a fizikai személy, vagy vállalkozó lehet egészséges, „aki testileg és lelkileg egyensúlyban van, és szociális környezetével összhangban él”. Megállapíthatjuk tehát, hogy nem létezik sikeres, önmegvalósító egyén vagy  vállaklozás, ha magánéleti és az üzleti élet különböző kockázatait vállalók  nem mondhatják el önmagukról a fenti megállapítást. A családokban és vállalkozásokban vezetői vagy végrehajtói szerepet vállaló személyeknek, bármennyire is nehezükre esik, időt kell szakítaniuk bizonyos egészségügyi szabályok betartására, ha nem akarnak a féktelen megélhetési, vagyonszerzési és gyarapodási hajszába belebetegedni. Az alapkutatások eredményeként összeállított és frissen kiadott szakirodalom szerint a legfontosabb a jó testi közérzet befolyásolása. Ilyenek: a munkahely és a lakásunk káros anyagoktól való mentesítése, a lehető legtisztább környezeti viszonyok megteremtése, az alkohol, nikotin, és koffein élvezésének korlátozása, a fölösleges gyógyszerfogyasztás elkerülése, a rendszeres mozgás, fizikai igénybevétel, testedzés és sportolás, a napi háromszori, salakanyagokban gazdag táplálkozás bevezetése, a megfelelő testápolás és higiéné, valamint fogazatunk rendszeres ápolása.

A jó testi közérzet után a másik nagyon fontos dolog, amire ugyanolyan mértékben oda kell figyelnünk, az a lelki jólétünk. Erre vonatkozóan is vannak úgynevezett egészségelősegítő szempontok, de általános irányelvek nincsenek. A lelki egészségünket elősegítő tényezők közül megemlíteném az embertársainkkal való érintkezést, kapcsolatépítést, a jószándékú cselekedeteinkért járó elismerést, a pozitív példamutatás esetében alkalmazandó ráfigyelést, a szellemi és anyagi támogatást (dicséret vagy ajándékozás formájában), azon képességünket, hogy érzelmeinket, örömünket, bánatunkat, csalódásainkat vagy éppen szerencsénket másoknak is közvetíteni tudjuk, a továbbképzésben, a kúltúrában való részvétel és a kreativitás érvényesítésének lehetőségét, a társas kapcsolatok kialakításának fontosságát, a szerelmet, a kedvességet és a szexualitást. Folytathatnánk a felsorolást, de mindenkinek magának kell eldöntenie, miből mennyire van szüksége lelki egészségességének biztosítására.       


A társas jó közérzet vagy a társadalmi jó közérzet alkotóelemeinek tárgyalásakor a test és a lelki egészség közötti összhatás a legjelentősebb. A fent említett tényezőkön kívül fontos megemlíteni a törvényhozást, mely minden állampolgár számára biztosítja az anyagi hátteret és az egészségügyi ellátást, megállapítja a munkavégzés formáit és a munkaidő szabályozását, a társadalmi rendszert, mely lehetőséget biztosít a döntéshozatalban való részvételre. Tudott dolog, hogy akik nincsenek munkaviszonyban, anyagi biztonság és kulturális kapcsolatok nélkül élnek, körülményeik és távlataik sokkal kedvezőtlenebbek, mint bárki másnak, gyakrabban megbetegednek; kimutatott tény, hogy világviszonylatban a munkanélküliek több mint egyharmada öngyilkossági gondolatokkal foglalkozik. Ezzel ellentétben az önmegvalósító személyek vagy a  vállalkozók képesek saját maguk számára kiépíteni a megközelítőleg biztonságos állapotot, és nagymértékben hozzájárulhatnak a társadalmi közérzet befolyásolásához is. A vállalkozók kategóriájához tartozó állampolgároknak percig sem szabad elfelejteniük, hogy „az egészség teljes körű gondolkodást és cselekvést igényel; ide tartozik a testünkkel, a környezettel és a társadalmi körülményekkel szembeni tudatosság. Az egészség nem olyan feladat, amelyre valakit ki lehet jelölni; egyéni, közösségi és kollektív erőfeszítésekhez kapcsolódik. Mindennapjaink és életfeltételeink aktív megvitatása másokkal, mint általános cél, elősegíti az egészséget” – állítja a Nagy egészségkönyv főszerkesztője, dr. István Lajos profeszszor. (Folytatjuk)

Mentor program 5                                                                                    Mentor program 7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése