2018. február 8., csütörtök

A Körkörös Gazdasági Modell

A KÖRKÖRÖS GAZDASÁGI MODELL
Egy olyan megfontolandó gazdasági paradigma, mely az emberiség megmaradásának és fenntartható fejlődésének egyik reménység-elmélete lehetne. A föld lakosságának, a jelenlegi valamint a jövőben megszületendő nemzedékek tagjainak abban segíthetne, hogy az emberi civilizáció rendelkezésére álló, szűkös erőforrásokkal való “sáfárkodását”, gazdálkodását új módszerek, technikák és koncepciók alkalmazásával, a közjó biztosítása érdekében új dimenziókba emelhessék. Hogy az életszinvonal emelését, a jó közérzetet, az emberek gazdasági és társadalmi jólétét, az egészséges, hulladékmentes, tiszta környezetben való fennmaradását biztosítani tudják.
A haszonelvű gazdasági és sokat hangoztatott racionalitáson alapuló, napjainkban is érvényes gazdálkodás paradigmájának, – melynek telhetetlen “értékteremtő” képviselőinek nagyrésze, a termelés és szolgáltatások globális piacán, profit hajszolási buzgóságában káros, és hosszú távon tarthatatlan állapotokat teremtve, előbb-utóbb egy gigantikus szemétteleppé alakíthatja a bólygót – minden érzékelhető jel szerint, lejárni látszik a szavatossági ideje. Hatékonyságát és átalakításra, változtatásokra rég megérett kétes hasznosságát, összevont (aggregált) fogyasztói szükségleteink kielégítésére, valóban új dimenziókba kellene emelni. Új, alternatív gazdasági és gazdálkodási modellekbe, paradigmákba kellene építeni. Egyik ilyen opció a Körkörös Gazdasági Paradigma lehetne.

Az egyik Circular Hungary konferencián Kriza Máté szakértő a következőket mondotta: “Most lineáris gazdaságban élünk, ahol kitermeljük az ásványi anyagokat, legyártjuk, amire szükségünk van, használjuk azt, majd eldobjuk és hulladék lesz belőle. Ennek ökológiai, gazdasági és társadalmi szempontból is vannak negatív következményei, röviden összefoglalva nem fenntartható. Ugyanakkor, ha azt nézzük, hogy az élővilág ciklikus modellje milyen jól működik, a logikus út, hogy megpróbáljuk a gazdaságunkat is ezen az elven átalakítani.
A körforgásos gazdaságra való áttérés azonban nem azt jelenti, hogy egy (vagy akár ezer) vállalat változtassa meg egy terméke gyártási folyamatát, valójában az egész gazdasági rendszer átalakítását, újragondolását jelentené.
Alapelve, hogy a ma termékei lehetnének a holnap erőforrásai is, de sokkal többről szól, mint a keletkező hulladék újrahasznosítása. Az anyagáramlás mellett fontos eleme a megújuló energia és ezen belül az emberi erőforrásra való építkezés is, így többek között munkahelyeket is teremt. A körforgásos gazdaság „hurkokban” gondolkodik, vagyis a gyártási és termék életciklus különböző állomásaiból fordítja vissza a folyamatot a kiinduláshoz. A felhasználó szintjén ez karbantartást, újrahasználatot jelenthet, gyártói szinten felújítást, újragyártást vagy újrafeldolgozást.”

tegnap
2018 February 07 | Circular Economy Mapping Session | Sfântu Gheorghe
--> Proud to be running the Circular Economy Club - CEC #CircularEconomy mapping session in #SfantuGheorghe
--> About the Circular Economy Club (CEC): CEC is the international network of over 2,600 circular economy professionals and organisations in over 60 countries. CEC is global and open. Anyone can join for free online. The network gathers architects, engineers, business leaders, researchers and makers that are resetting the world standards.
--> “If we all map our cities, together we can map the world”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése