2018. december 31., hétfő

Sikerünk ösvényein útelágazáshoz érkeztünk

DE VAN REMÉNY A FOLYTOGATÓ OTTHONTALANSÁGBAN !
Néhány óra múlva, elmúlik egy újabb esztendő, végetér az út ! Legalábbis a göröngyös, aszfaltozatlan, gazdasági és társadalmi felemelkedésünk folyamatában, gyakran tengelytöréseket okozó szakasz. A leköszönő esztendő, finom-vegyes székelyföldi rakományával, benne kevésnek mondható tiszta égbolttal, napsütéssel, családjainknak bőséget biztosító, boldognak mondható pillanataival, és számtalan lelkünkbe hasító-tomboló, cselekvéseinkben gátoló, közösségünket sanyargató, nacionalista töltetű politikai viharaival, halmozva megrakott teherszállítójával, – a 2018-as útelágazáshoz érkezett.
Közvetlen környezetem szeretteim, ismerőseim évvégi hangulatát, általános közérzetét, anyagi és szellemi állapotát ismerve-szemlélve, mindennapos megpróbáltatásait, küzdelmeit nyomon követve, arra a következtetésre jutottam, hogy lelke legmélyén mindenki egy sokkal szebb, jobb és boldogabb életet, szemét nélküli tisztább környezetet, egy szegénységtől, szenvedéstől, erőszaktól, idegenek betelepítésétől, és háborúktól mentes, békésebb világot szeretne. És mindannyian arról álmodnak, hogy a küszöbön álló új esztendőben, 2019-ben, sokkal jobb eredmények bírtokában, a mostanig elért sikereiket messze túlszárnyalva, jelentős mértékben hozzá járulhatnak a hagyományos, európai keresztény értékrendre épülő új, emberségesebb világ, eljövendő nemzedékek földjének, székely-magyar otthonának megteremtéséhez. Ez, idáig, így rendjén is volna, de ahhoz, hogy a soron következő számvetéskor eredményeink, a mostaniaktól eltérően, sokkal jobbak legyenek, egyszer s mindenkorra le kell mondanunk a minket jellemző kishitűségről, és mivel tudjuk, hogy a cselekvés mindent felülmúl, folyamatosan tennünk kell a változások bekövetkezéséért. Annak idején nemzedékünk egyes tagjai, híres magyar költőnk, Váci Mihály, soraival indítottak a sikeresnek álmodott életük ösvényein, aki többek között azt sugallta: ” nem elég jóra várni, a jót akarni kell, és nem elég akarni, de tenni, tenni kell !”
Ebben a nagyszerű játékban, melyből az élet és halál csatájában csak akkor járhatunk sikerrel, csak akkor ünnepelhetünk győztesként, ha jól ismerjük a játékszabályokat, ha az új kezdet körülményei között – a 2019-es év útelagazásánál – hajlandóságot mutatunk a sikerrel kapcsolatos elmélkedés tévútjáról
történő lekanyarodáshoz. Mert higgyétek el, kedves olvasóim, igen nagy azon honfitársainknak a száma, akik a sikerrel kapcsolatban téveszméket követnek ! Csak, hogy tisztábban láthassunk, bemutatok ezek közül egy néhányat, melyek némi átfogalmazást követően, Maxwell Attitűd 101 című könyvéből kerültek elméleti kutatásaim középpontjába.
Egyik ilyen téveszme a teljesítmény. Emberek milliói szentül meg vannak győződve arról, hogyha életük során megérkeznek valahová, megszereznek egy jó beosztást, valóra váltanak egy álmot vagy elérik bizonyos céljaik beteljesülését, akkor ők sikeres emberek. Pedig a siker nem az álmaink vagy céljaink listája, melyeket egymás után meg kell valósítani, és mégcsak nem is egy végállomás, ahová földi létünk valamely időszakában megérkezünk. Egy másik tévesen alkalmazott tényező, mellyel a sikert azonosítani szokták az, a hatalom, ami a valóságban a jellem próbája: “egy ép lelkű ember kezében mérhetetlenül hasznos lehet, de egy zsarnok kezében hatalmas pusztítást vihet véghez.” Abraham Lincoln is a fenti gondolatokhoz csatlakozik, amikor megjegyzi: ”A viszontagságokat szinte mindenki kibírja, de ha egy ember jellemét próbára akarod tenni, adj neki hatalmat.” Önmagában véve ez a tényező sem azonos sem a sikerrel, sem pedig a biztonsággal. Mint azt mindenki tudja már, a világ legtöbb diktátora előbb vagy utóbb, de mindenik elvesztette hatalmát.
Ugyancsak a tévesen megítélt eszmék számát szaporítja, az értékek birtoklása is. Bár ideig-óráig kielégíti az emberi lélek elvárásait, hosszú távon nem biztosítja azt az elégedettséget és sikert, amelyre vágyunk. Lehet az életünk első bringája, az első garzonlakásunk vagy az első autónk, de érhetünk el kiváló eredményeket, első helyezést valamely sportágban, lehetünk a diáktanács elnöke az egyetemen stb. Azon személyek, akik sikerüket a birtokolt dolgok, javak vagy poziciók alapján mérik, soha sem lesznek sikeresek. Ugyanilyen bizonytalan helyzetbe kerülhetnek azok is, akik valamilyen sajátos érzésként határozzák meg a saját sikerüket. Attól, hogy egyik-másik személy sikeresnek, boldognak érzi magát, még nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az illető sikeres ember. Maxwell azt mondja: ”Ha a boldogságot teszed céloddá, szinte bizonyos, hogy kudarcra vagy ítélve.” Annál az egyszerű oknál fogva, mivel az életünk tele van bizonytalansággal és az érzelmeink is nagyon gyakran változnak. Ezért az örömérzést egyszrűen nem tehetjük a siker mércéjévé.
A GAZDAGSÁG MINT TÉVESZME
A téveszmék közé tartozik továbbá, a gazdagság, mert bizonyára kedves olvasóim is találkoztak már olyan dicsekvő alakokkal, akik szentül megvannak győződve, hogy mivel jelentős gazdagságot halmoztak fel, és sok pénzzel rendelkeznek ezáltal ők, nagyon sikeresek. A meggazdagodással járó problémák azonban soha nem merülnek ki és számtalanszor újak is megjelennek. Ennek alapján kimondhatjuk, hogy a pénz, mint fizetőeszköz, nélkülözhetetlenül fontos tartozéka az életünknek, de egy magában nem vezet általános érvényű elégedettséghez vagy sikerhez.
Ennyi kekeckedő szöszmötölés után joggal türelmetlenkedhet a sorsa és sikeressége iránt aggodalmaskodó olvasó, hát akkor tulajdonképpen mi is az a siker?
Nos, álljon itt, a 30 könyves szakíró, életvezetési tanácsadó, Dr. Jhon C. Maxwell hiteles válasza: a siker maga az utazás.
Amennyiben a siker egy utazás, akkor ezzel kapcsolatban több kérdés is felmerül, éspedig: egy ilyen utazásnak miként lehet nekivágni? Milyen tudásra, eszközökre van szükség a zökkenőmentes utazáshoz? Egyáltalán mi kell ahhoz, hogy valaki, a küszöbön álló új esztendőben, 2019-ben sikeres legyen? A szakértő szerint két dolog nélkülözhetetlen: a siker iránti megfelelő hozzáállás, és ezen attitűd megvalósításához szükséges elvek. Meghatározása alapján akkor lehetünk igazán sikeresek, ha tisztában vagyunk az életcélunkkal, ha képesek vagyunk lehetőségeink határáig fejlődni és talán a legfontosabb, ha hajlandóak vagyunk olyan magvak elvetésére, amelyek mások számára hasznosak lesznek.
Mit kell ezek alatt értenünk? Mi sem egyszerűbb: összpontosítanunk kell a jövőre, hiszen számunkra nincs, nem lehet visszaút, mindannyian csupán a jövő felé haladhatunk ! Idézem a szakírót: “ a lehetőségeid előtted hevernek – akár nyolcéves vagy, akár tizennyolc, negyvennyolc, vagy nyolcvan. Még mindig van tered önmagad gyarapítására. Holnap jobb lehetsz, mint amilyen ma vagy. Ahogy a spanyol közmondás szól: ”Aki nem tekint előre, az hátramarad.”
A SIKER AZ, AMIT MÁSOKÉRT TESZEL !
Ha már mindenki ismeri az életcélját, nevezetesen azt, amiért erre a világra teremtetett, és a lehetőségei maximumát szeretné megvalósítani, akkor a legjobb úton halad ahhoz, hogy sikeres ember legyen ! Az ebből a tényből fakadó leglényegesebb vonatkozást nem szabad szem elől téveszteni, nevezetesen azt, hogy sikerutazásod során más embertársaid, honfitársaid segítségére legyél. Ha nem teszed ezt, utazásod magányos és sekélyes élménnyé sorvad. A civilizált intelligens lények világában úgy tartják, létfenntartásunk alapja az, amit kapunk, az életünk hosszútávon azonban abból táplálkozik, amit másoknak adunk. Albert Schweitzer így vélekedik: “ Az ember életének célja az, hogy másokat szolgáljon, irántuk együttérzést mutasson, és tehetségéhez képest a segítségükre legyen.” Az ő sorsa úgy hozta, hogy orvosként hazájától távol az afrikai földrészen szolgálta az embereket, de székelyföldi atyámfiainak nem kell föltétlenül a világ másik felébe költöznie elképzelései, álmai, céljai megvalósításáért. Idehaza is segíthet másokon, például megteheti, hogy a küszöbön álló, reménységgel teli, új rsztendőben több időt szentel a családjára, útbaigazításokkal látja el valamelyik munkatársát, alkalmazottját, részt vállalhat a közvetlen környezetében zajló közösségi munkában, tehetséges néphagyományokat, szokásokat ápoló fiatalok előrehaladását támpgatja, és számtalan más jellegű küldetést teljesíthet, nemzeti közössége tagjainak örömére. A sikernek, ahogy az említett szakíró könyvéből olvashattam, semmi köze ahhoz, hogy te magad mit nyerhetsz az élettől, vagy mit teljesthetsz a magad számára. A siker az, amit másokért teszel !
Bár szemmel láthatóan sikereink ösvényein útelágazáshoz érkeztünk, amennyiben idejében kijelöljük a helyes irányt, és őseinktől örökölt székely-magyarokra jellemző kitartással követjük azt, htünkben megerősödve állíthatjuk, hogy nincsen minden veszve, minden bizonnyal van még remény a folytogató otthontalanságban !
Annak reményében, hogy a néhány óra múlva beköszönő Új Esztendőben, 2019-ben, mely szülőföldünk, Székelyföld, és Erdélyország, csillagainak állása szerint nemzetünk számára a bátorság, a kinyilatkoztatás, és a megérdemelt győzelem időszakának ígérkezik, minden kedves keresztény testvéremnek, honfitársamnak, barátomnak és ismerősömnek sikerekben gazdag, Boldog Új Esztendőt kívánok !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése