2017. december 19., kedd

Fedezzük fel saját sziklánk nyersanyagát !

Mentor program 8

Foto: Wikipédia, Dávid

Ezek a törvényszerűségek bármilyen helyzetben kitűnő eredménnyel alkalmazhatók. A szerző igyekszik is ezt tudomásunkra hozni. „Ha tudjuk, kik vagyunk, és mit miért teszünk, akkor már kezdjük megérteni önmagunkat, jobbá tenni személyiségünket és megtanulni, miként élhetünk együtt másokkal.” Ehhez persze az szükséges, hogy az embertársaink erőszakos átformálására szánt energiánkat inkább ”pazaroljuk” önmagunk megismerésére, mert – bár az otthon melege, a nevelés, környezetünk, anyagi helyzetünk, nemzetiségünk és intelligenciahányadosunk mind-mind befolyásolhatja személyiségünket – az alapkőzetet megváltoztatni lehetetlen. A pszichológusok ezzel kapcsolatban gyakran emlegetik a Michelangelo-komplexust.


Tudjuk, hogy a híres szobrász Dávid szobrának kifaragásához sokáig kereste a megfelelő márványtömböt. Ő viszont már akkor tudta, hogy a késztermék szépsége a nyersanyag minőségétől függ. Azzal is tisztában volt, hogy az anyag formáját meg lehet változtatni, de a kő alkotórészeit nem alakíthatja át.
Mi, a vállalkozások kockázatát kapásból vállaló üzletemberek vajon mindennapi ténykedéseink során hányszor tekintünk úgy embertársainkra (vásárlókra és szállítókra), mint nyersanyagra, melyből ízlésünknek megfelelő szobrot faraghatnánk? És vajon ők égnek-e a vágytól, hogy ezt tegyük velük? Ha tovább tanulmányozzuk Florence Littauer lélektankönyvének fejezeteit, csakhamar ráébredünk, hogy a világon minden ember egyedi példány. El kell fogadnunk a pszichológusok tanácsait, melyek szerint a másság nem feltétlenül baj. Van, aki imádja a vidámságot és az izgalmat, mások pedig a komoly és rendezett élet hívei. Ha megértjük mások vérmérsékletét és elfogadjuk személyiségüket, megteremthetjük azt az összhangot, melyre feltétlenül szükség van az egyéni boldoguláshoz és az üzleti sikerek megvalósításához. Hogy az önmegvalósító vállalkozások létrehozása, működtetése és fejlesztése szempontjából melyik vérmérséklettípus a legmegfelelőbb, az sorozatunk következő írásaiból kiderül. Úgy gondolom először saját sziklánk nyersanyagát, vagyis alaptermészetünket kell tisztán látnunk, melyhez nagy segítségünkre lesz a Hippokratész által elkülönített négy vérmérséklettípus bemutatása, megismerése.(Folytatjuk).

Mentor program 7                                                                                     Mentor program 9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése