2023. június 22., csütörtök

Nehéz dolog a vállalkozás

NEM KÖNNYŰ DOLOG EGY ÉLETKÉPES VÁLLALKOZÁS LÉTREHOZÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE, DE A TUDÁS ÉS A BÁTORSÁG SOKAT SEGÍTHET

INKÁBB LEGYETEK A SAJÁT VÁLLALKOZÁSOTOKBAN KICSI FŐNÖKÖK, MINT MÁSOK CÉGEIBEN NAGY RABSZOLGÁK!
(Sikerakadémia)
Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre többen kapcsolódnak be a vitába, melyet az önmegvalósító vállalkozások létrehozásának időszerűsége és megvalósíthatóságának kedvezőtlen körülményei robbantottak ki. Olyan gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező ,,ötletgenerátorok" mondják el véleményüket, akik az induláskor szokásos iroda- és tőkehiány miatt, a városi park padjain rendezték be anno ideiglenes központi irodájukat, és heteken keresztül alkalmuk volt azon csodálkozni, hogy igencsak megrendült környékünkön a munka becsülete. Az ötletes, tömegeket vonzó újsághirdetés százakat mozgatott meg, mint állítja, de amikor kiderült, hogy erdei gyümölcsök begyűjtéséről és felvásárlásáról lenne szó, ahányan jelentkeztek a feladatra, éppen annyian fordítottak hátat vállalkozó kedvű emberünknek. Többszöri próbálkozás után keserűen állapította meg, hogy: a célratörű, önmegvalósító vállalkozások létrehozása elméletileg ugyan lehetséges, de a gyakorlatban bizony másként festenek a dolgok.
Sietek elfogadni kedves barátunk ez irányú megállapításait, de gyorsan hozzá is teszem, hogy amivel hosszú időn keresztül, sajnos, magam sem rendelkeztem, az nem más, mint a csodákra képes pénzügyi szellem. Évtizedes vállalkozói tapasztalataim alapján ki merem jelenteni, hogy a pénzügyi műveltséghez ugyanúgy kell az elméleti, akárcsak a gyakorlati tudás, de mindkettő csak akkor érvényesül, ha bátorság is van. ,,A túlzott félelem elnyomja a lángelmét." Ha az elmélet, a gyakorlat és a bátorság - tudatos kockázatvállalás - együtt nyilvánul meg, minden kishitűségünk, gátlásunk és ismeretlentől való félelmünk éleslátássá és értékteremtő hatalommá válik.
Pénzügyi intelligenciánk fejlesztésével állandóan foglalkoznunk kell. Nem csak azért, hogy elméleti síkon szaporítsuk a szót. A sikerről szóló könyvek egyikében többek között azt olvashatjuk: ennek fejlesztésével azért kell foglalkoznunk, mert jelen pillanatban a legizgalmasabb korszakban élünk. Jobban tesszük, ha örömmel fogadjuk a változásokat, mint hogy rettegjünk tolük. Inkább próbáljunk meg azon izgulni, hogyan állítsunk elő milliókat, mint azon aggódjunk, hogy vállalatunknál kapunk-e fizetésemelést. Ezek az idők, melyeket jelenleg átélünk, nagyon izgalmas és eredeti átmeneti idők, melyek példa nélkül állók az emberiség, de főként a romániai magyar közösség történelmében. A későbbi nemzedékek valószínűleg úgy fognak visszatekinteni korunkra, mint az emberiség legizgalmasabb korszakára. A régi halálának és az új megszületésének időszaka ez, még akkor is, amikor közvetlen szomszédainknál a háborúskodás a legfontosabb dolog, és amely tele van mindenféle zűrzavarral, de módfelett izgalmas időszak ez.
Ha pesszimista kishitűek módjára nem tartunk lépést a hihetetlen gyorsasággal felemelkedő és mellettünk elrohanó világgal, kívülrekedt, nyomorba süllyedt szemlélőkként, örökös rettegésben, leáldozott idők eszményeibe kapaszkodva fogjuk megélni ezt a posztkovidos, helyreállító, átmeneti időszakot - és tétlenül ámulunk-bá­mulunk majd, miként törnek egyre magasabbra a nálunknál nagyobb tudással és bátorsággal rendelkező emberek.
Ne hagyjuk, hogy a jó dolgok elsuhanjanak mellettünk és mindannyiunkat faképnél hagyjanak.
Főcze Gyula

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése