2014. november 4., kedd

Amit még magunkról tudni kell

Az előző fejezetekben a személyiségtípusok bemutatásán feküdt a hangsúly. A lényegre való összpontosítás miatt a négy ismert vérmérséklettípus erősségeit emeltem ki, kevés szó esett az egyéniségek gyengéiről. Mivel életünk elfogadható szinten történő megszervezése, egzisztenciateremtésünk és érvényesülésünk általában emberi pozitívumaink és kevésbé a negatív vonásaink függvénye, nem is áll szándékomban újabb négy részben próbára tenni olvasóink türelmét. Annyit azonban feltétlenül tudnunk kell, hogy nagyszerű tulajdonságaink mellett ugyanannyi rossz tulajdonsággal is rendelkezünk mindannyian. Ezt a személyiségtesztek elkészítésekor figyelembe is veszik a szakemberek, és az értékelőlap a kettő keverékéből állapítja meg, hogy jellemvonásaink egyedi ötvözete hogyan határozza meg érzelmeinket, önmegvalósító, célratörő vállalkozásainkon belüli eredményeinket, a környezetünkben élő embertársainkkal fenntartott kapcsolatainkat.

Erősségeink kibontakoztatása, fejlesztése 


A személyiségtesztek segítségével értékes útmutatást is kaphatunk erősségeink kibontakoztatásához és gyengéink ellensúlyozásához. Pontos, hiteles és tudományos felmérés birtokába jutunk, mely a megismert képességeink alapján azonnal követhető irányt szab az érvényesülés és a sikeressé válás sokak számára ismeretlen, buktatókkal tele rengetegében. Ezért tartottam fontosnak még csupán pár szó erejéig negatívumainknál is elidőzni. Hisz nagyon érdekes módon gyakran előfordul, hogy ugyanaz a jellemvonás, mértékétől függően, lehet pozitív és negatív is. Előzőleg szó esett a népszerű szangvinikusok azon irigyelt képességéről, hogy akármilyen apró dologról gyönyörűen színesen tudnak beszélni. Ám egy bizonyos határon túl ízetlen fecsegéssé válik az egész, senki nem tud szóhoz jutni, és mire végére érnek az elbeszélésnek, elfelejtik, honnan indultak el. Becses kincsként méltattuk továbbá a tökéletes melankolikusok elmélyült, elemző gondolkodását. De feltétlenül figyelniük kell arra, hogy ne uralkodhasson el fölöttük a „mélyen való szántás”, mert fennáll annak a veszélye, hogy tépelődőkké és magukba roskadtakká válnak. A napjaink bonyolult problémáinak megoldásában az élet minden területén nélkülözhetetlen, gyors és határozott vezetői adottságokkal rendelkező erőteljes kolerikusoknak vigyázniuk kell, nehogy másokat manipuláló zsarnokokká alakuljanak át. Továbbá: ha az irigylésre méltó jó tulajdonságaik miatt minden társaság kedvencévé váló békés flegmatikusok bámulatosan könnyed természetüknek nem szabnak határt, személyiségük nemtörődömmé, határozatlanná és közönyössé válik.

Szélsőséges hibáink kiküszöbölése


Éppen ezért a személyiségtípusok kielemzésekor gondosan magunkba kell néznünk, és fel kell ismernünk elsősorban azon jellemvonásainkat, melyek pozitív választ váltanak ki embertársainkból. Ezek állandó csiszolása és fejlesztése közepette negatív érzelmeket kiváltó túlkapásainkról sem szabad megfeledkeznünk. Minden erőnket, intelligenciánkat arra kell összpontosítanunk, hogy szélsőséges hibáinkat, mielőtt nagy bajt okoznának, kiküszöböljük. Ebben a küzdelemben személyiségjegyeinktől függetlenül egymásnak is hatékonyan segíthetünk. Nincs egyéb dolgunk, mint szervezetté tenni a népszerű szangvinikust, felvidítani a tökéletes melankolikust, lecsillapítani az erőteljes kolerikust és megmozgatni a békés flegmatikust. Ha elhatároztuk, hogy a hétköznapi életben, politikában, technikában stb. vagy akár az önmegvalósító vállalkozásainkban sikeresek leszünk, nagy hangsúlyt kell fektetnünk személyiségünk újratervezésére, el kell sajátítanunk gyengeségeink legyőzésének „ötöklös” harcművészeti technikáit. A szakirodalom egyik idevágó passzusa szerint: „Emlékezzünk Shakespeare hőseire: Hamletre, Macbethre, Lear királya, a Henrikre! Valamennyien nagyszerű férfiak voltak, sokat elértek, ám mindegyikük elkövette azt a tragikus vétséget, amely bukásukat okozta. Mindnyájunk ereiben csörgedezik bizonyos hősi vér, és igen izgalmas dolog felfedezni erősségeinket és bölcsen élni velük. De akár az egykori idők alakjai, mi sem vagyunk mentesek a fogyatékosságoktól, amelyek – ha időben nem ismerjük fel őket – nekünk is vesztünket okozhatják. Vizsgáljuk meg tehát magunkat józanul és keressük meg hibáinkat, mielőtt késő lenne!”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése