2014. november 15., szombat

Összpontosítsunk a lényegre

Ember legyen a talpán aki mindennel lépést tud tartani, sok energiaráfordítás szükséges, meg kell birkóznunk a beáramló információk sokaságával. Ez is a csúcsra vezető út legfontosabb feltétele, az annyit emlegetett siker egyik titka. Említettük már több esetben, hogy mindannyiunkban lappanganak kiaknázatlan és kihasználatlan értékek, de nem mindig rendelkezünk a megfelelő bátorsággal ahhoz, hogy kilépjünk megszokott korlátaink közül, és kialakítsunk magunk számára és mások örömére egy tántoríthatatlan, szenvedélyes hitet, olyan kibontakoztató hozzáállást, mely nyomatékosan meghatároz bármilyen vállalkozást vagy életeszményt. Már azt is megtanultuk, hogy az efféle hozzáállás kialakítása elhatározás kérdése, mely segít bennünket gondolataink megválogatásában, elménk újraprogramozásában és arra ösztönöz, hogy csak a szabadságunkat, érvényesülésünket és boldogságunkat szavatoló dolgokról vegyünk tudomást. Ehhez persze szükség van még valamire, ami nem más mint az összpontosítás vagy fókuszálás.

A már többször idézett szaktanácsadó, aki sok más hozzá hasonló szakember közreműködésével valóságos életmódműhelyek létrehozásával amerikaiak millióit indította el a siker útján, a fókuszálás nélkülözhetetlenségével kapcsolatban így vélekedik: „Ha képesek vagyunk magas szinten összpontosítani, eljutottunk a lényeghez. Gondolataink összpontosításával irányíthatjuk elménket. Érzelmeink összpontosításával irányíthatjuk szívünket. Kreatív figyelmünk összpontosításával irányíthatjuk képzeletünket. Ha mindezt megvalósítjuk, irányíthatjuk lehetőségeinket, egész életünket. A kulcs az agy. Félelmetes alkotó energiákat szabadíthatunk fel elménk összpontosításával. Mihelyt hozzászoktatjuk magunkat, hogy céljainkra és vágyainkra összpontosítsunk, elménk olyan lesz, mint egy célkövető rakéta: keresztülvezet bennünket mindazokon a leckéken, amelyeket meg kell tanulnunk, mindazokon a megpróbáltatásokon, nehézségeken és felemelő élményeken, amelyek szükségesek ahhoz, hogy pontosan oda érkezzünk, ahová el akarunk jutni. Ez mindaddig érvényes amíg összpontosítunk.” Ne is ringassa magát senki abban, hogy reflexszerűen rábukkan a siker, ha ő maga semmit sem tesz érte. Amíg nem vagyunk képesek megfelelő komolysággal és őszintén fókuszálni az éppen előttünk álló legfontosabb feladatra, álmodni sem szabad arról, hogy eljussunk a sikerhez. Mivel hosszú évtizedeken át a sokoldalúan fejlett szocialista társadalmi rendszer agysorvasztó filozófiáját fecskendezték belénk, nagon sok tehertől, megszokástól, beidegződéstől kell megszabadulnunk, mentalitásunkat teljes egészében át kell alakítanunk, a világméretű gazdaság-politikai szabad verseny követelményeinek megfelelő technikák kidolgozásán és azok állandó csiszolásán kell fáradoznunk. Az összpontosítás elsajátítása érdekében kimagasló eredmények mutathatók ki ott, ahol alkalmazzák az agytrösztök módszerét.


Öt-hat elme együttvéve százszor többre képes, mint külön-külön

 
Napoleon Hill erre utalva így fogalmaz: „Az agytröszt két vagy több ember ismereteinek és erőfeszítéseinek összehangolása az együttműködés szellemében, meghatározott cél elérésének érdekében.” Ennek szellemében gondolkodva a legjobb megoldás, ha négy-hat fős csoportot hozunk létre, és közösen megvitatjuk az összes terítéken lévő kérdést, mindenikre megtalálva a leghatékonyabb megoldást, és kidolgozhatjuk, hogy az elkövetkezendőkben miként használhatjuk ki leginkább lehetőségeinket. Tapasztalni fogjuk, hogy az így összeverbuvált öt-hat elme együttvéve százszor többre képes, mint külön-külön. A csoport ebben a formában felér egy lángésszel. Agytrösztünk tagjai lehetnek élő vagy nem létező, tehát képzelt személyiségek is, akár olyanok is, akikkel soha nem is találkoztunk. Ezek a láthatatlan tanácsadóink – ahogy Hill nevezi őket – akiket könnyűszerrel megismerhetünk, ha elolvassuk az életrajzaikat, tanulmányozzuk életüket és munkásságukat, hogy a lehető legvilágosabb képet kaphassuk azzal kapcsolatban, miként oldanának meg bizonyos problémákat, hogyan teremtenének újabb és hatékonyabb lehetőségeket. Aztán időközönként munkamegbeszéléseket, gyűléseket kell tartani az agytrösztünkkel. Itt a leglehetetlenebb kérdésekre is választ kaphatunk. Az egyik, többszintes értékesítési hálózatot építő üzletember saját képzeletbeli agytrösztjének azt a kérdést tette fel: mit kellene tennie annak érdekében, hogy a következő hónapokban 20%-al növelhesse a jövedelmét? Hihetetlennek tűnik, de a kérdésre a bibliai Mózes szolgált megfelelő válasszal: „Nemcsak megad és hited mellett kell kötelezettséget vállalnod, sőt, mások meggyőződése mellett még inkább. Arra kell összpontosítanod, hogy segítsd mások kibontakozását céljaik és törekvéseik elérésére.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése