2015. február 19., csütörtök

Hullámvasútra lép a gazdaság

A világgazdaság jelenlegi állása szerint, különböző országok gazdasági elemzői, pénzügyi szakértői arra hívják fel a gazdasági megvalósítások területén érdekelt lakosság valamint a szakemberek figyelmét, hogy a 2007-ben kialakult nemzetközi pénzügyi és gazdasági válságspirál továbbra is életben marad, mi több, meghökkentő folyamatok láthatnak napvilágot, melyek nagymértékben befolyásolhatják a 2015-ös esztendő globális gazdasági kilátásait, eredményeit. Steen Jakobsen a Saxo Bank vezető közgazdásza, aki minden év végén mérlegre állítja a fejlett világ megvalósításait és a következő esztendő fejlődési trendjeinek (irányainak) lehetséges forgatókönyveit is jelentős találati aránnyal előrevetíti, most azt állítja:

„megtörténhet, hogy a 2015-ös év kemény lesz, és lehet, hogy erre fogunk mélypontként visszatekinteni később”. Ezért is tartja fontosnak Winston Churchill ideillő mondatával kitartásra ösztönözni a világ gazdasági szereplőit, az aggregált (összevont) fizetőképes kereslet és a fogyasztás tekintetében meghatározó szerepkörrel rendelkező fogyasztók, többek között a székelyföldi és erdélyi családok, háztartások, vállalkozások és állami intézmények képviselőit. Az ominózus mondat így hangzik: „ha épen a poklon haladsz át, haladj tovább”.


Lássuk kissé részletesebben mi áll e mondat mögött. A néhány hete azaz 2014 végén közzétett elemzés világosan értésünkre adja, hogy az elkövetkező időszakban, azaz 2015-ben elkerülhetetlenül hullámvasútra lép a világgazdaság. Ennek előjelei már érzékelhetőek, hisz elég ha nyitott szemmel tekintünk a jelenlegi állapotokra, anélkül hogy tévednénk megállapíthatjuk a következőket:

1. Mivel az infláció és a kamatlábak 1980 óta a legalacsonyabb történelmi szinten állnak, és a globális energia piac meglehetősen stabil, ami arra enged következtetni, hogy befektetési szempontból a 2014-es év utolsó napjaiban majdnem tökéletes feltételrendszer alakult ki a tőkebefektetésekre és az általános lendületre.

2. A kőolaj hordónkénti világpiaci ára is jelentős csökkenést mutat, és a tőkepiacokon észlelhető alacsony volatilitás (árfolyam változás) meglehetősen magas fokú biztonságérzetet keltett a befektetőkben, ami 2015-ben feje tetejére állíthatja a befektetési tranzakciókat.

3. Az elemzés kitér arra is, hogy időközben a bankrendszer saját háborúját vívja, a központi bankok vezetői a sorsdöntő gazdasági háború tábornokaivá váltak, intézkedéseik többnyire a kompetitív valutaleértékelések eszközeire korlátozódtak, ezáltal országhatáraikon kívülre exportálják a monetáris problémákat. Legbeszédesebb példa erre Japán, mely a globális piacok időszakos védelmének árán, infláció tekintetében egy robbanásveszélyes makrórégióvá vált, mert a való világ nem fogja ezt karban tett kézzel, egyszerűen elfogadni. A makrogazdasági és pénzügyi változásokba, a világfejlődés komplex folyamataiba lesz majd beleszólása. Hogy mennyire? Nézzük, mit állít ezzel kapcsolatban az elemzés:

“Láthattuk egy októberi kaotikus héten, hogy mennyire. Ha ez valamire is utal, akkor arra, hogy 2015 hullámvasútszerű lesz. A konkrét eszközök és a termelés rekordmélységben vannak. A papírpénzalapú befektetés kiszorította a termelő tőkét, miközben a vállalatokat aranyifjak és bankárok uralják. Elveszítjük a gyártás művészetét.

Mindeközben az Egyesült Államok ereje csökken, Kína felemelkedőben van, és amikor megváltozik a szuperhatalmak közötti hierarchia, annak a következménye a volatilitás és a háború.

Soha semmi sem biztos, és a megdöbbentő előrejelzések pusztán ujjgyakorlatok maradnak, amelynek során megpróbálunk tíz viszonylag vitatott és össze nem függő ötletet találni, amelyek a befektetési világot fenekestül felforgathatják. A legrosszabb forgatókönyvek és események elképzelésével több esélye van arra, hogy a zűrzavarban is megtalálja az utat, legyen az orosz fizetésképtelenség, pusztító vulkánok vagy egy internetes armageddon - áll az elemzésben.

Mi itt a Saxo Banknál meg vagyunk győződve afelől, hogy a magasabb volatilitás és a változás felé történő elmozdulás már itt van, miközben a makroszintű gondolkodás az utolsó csatáját vívja, mielőtt újra megbízhatunk az emberekben, a gondolatokban, az oktatásban és a változásban – az üres ígéretek helyett”.

Az elemzés teljes szövege itt olvasható: http://storage.saxosoft.net/ceemt/OP-2015-emag-hu.pdf

Az elemzésben szereplő, meghökkentő előrejelzések:

Oroszország megint fizetésképtelen lesz
A vulkánkitörés megtizedeli a termést
A japán infláció eléri az 5%-ot
Draghi elhagyja az EKB-t
A vállalati kötvények felára megduplázódik
Az internetes hacking rombolja az online vásárlást
Kína 20%-kal leértékeli a jüant
A kakaó tonnája 5000 amerikai dollár lesz
Az Egyesült Királyság ingatlanszektora összeomlóban van
Brit kilépés 2017-ben

Érdemes elolvasni, nem csak közgazdász hallgatóknak szól !
Még egyszer a link: http://storage.saxosoft.net/ceemt/OP-2015-emag-hu.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése