2015. január 11., vasárnap

Jelentési kötelezettség (Revisal)

Minden egyes törvényesen bejegyzett és működésben lévő vállalkozásnak kötelessége a cégen belüli humánerőforrás tevékenységében felmerülő változtatásokat az Alkalmazotti Nyilvántartásban(Revisal), megszabott határidőre lejelenteni. Előző bejegyzésemben közöltem, hogy amennyiben a Revisal adatainak kezelése szerződött szakértők által kiszervezett szolgáltatásként működik, ezen tevékenységek ellenértékének a kifizetésével, a cégek esetében újabb költségek merülnek fel.

Hogy a költségeink fölöslegesen ne nőjenek, elsősorban a lejelentési kötelezettség elmulasztásának elkerülésére kell odafigyelni, ugyanis ezen feladat elmulasztása nagyon sokba kerülhet. A munkaügyi ellenőrök által kiszabható pénzbeli büntetés értéke 5.000 lej és 8.000 lej között mozog. Egy ilyen kifizetés igencsak megbillentheti a vállalkozás pénzügyi egyensúlyát. Ezért kerüljük el az ezzel járó kellemetlenségeket és igyekezzünk a következőkre összpontosítani: kivétel nélkül minden munkáltatónak, amelynek minimálbéren fizetett alkalmazottai vannak jelentenie kell a minimálbér felemelését a Revisal-ban. Ha a cég alkalmazott szakemberrel rendelkezik, aki elkészíti a jelentést, akkor ez a munka nem jelent plusz költséget, de amennyiben másokkal végeztetjük ezt a szolgáltatást, általában 10 és 25 lej között kell lepengetnünk minden alkalmazott után a nyomtatványok kitöltéséért és lejelentéséért.


Azon persze a munkáltatók elgondolkodhatnak, jobb-e ha tartanak erre a célra egy alkalmazottat, akinek minden hónapban fizetést kell biztosítani, vagy külső szakértővel végeztetik ezt a feladatot, ami csupán egyszeri kifizetést feltételez minden változtatás bevezetésénél.

Ha vállalkozó vagy és vállalati diagnózis elemzést, fejlesztési stratégiát, piacépítést szeretnél vagy magánszemélyként vállalkozást akarsz indítani, de nem tudod, hogyan kezd el, keress meg itt foczedoki.phd@gmail.com vagy hívj a 0752 648537-es mobil számon, és az ötlettől az üzleti tervig, a vezetéstudomány titkaitól a nyereségesség megvalósításáig mindenben segítünk.

Határidő az adatok módosítására


Akár vállalati közös határozat, akár egyénenkénti szerződés kiegészítés (decizie colectiva, act aditional) alapján járunk el, mindenképpen be kell tartani egy határidőt is. Tekintettel arra, hogy az 500/2011–es Kormány Határozat előírásai alapján 20 munka napon belül el kell végezni a szükséges javításokat, nem tanácsos a kötelezettségünket halogatni. Igaz vannak bizonyos kivételek is, amelyekkel élni lehet. Az egyik ilyen kivétel akkor érvényesül, ha törvényszéki határozat alapján járunk el vagy valamilyen jogszabály megjelenésének a tudomásulvétele következtében operálunk. Utóbbi esetben még azon a napon kell eszközölni a módosításokat, amikor a tudomásulvétel megtörtént.

Amennyiben a vállalkozás vezetősége meghozta a döntését, és nem a kivétel lehetőségét alkalmazza, tehát munkaszerződés módosítással él( act aditional) úgy maximum 19 munkanap alatt el kell készítenie és le kell jelentenie a módosításokat. Ezt különben a Munkatörvénykönyv 17. cikkelye, 5. bekezdése is szabályozza.

Summa summárum! A 2015 január 1-vel érvénybe lépett minimálbér emelés Revisal-ban történő módosítását és lejelentését 2015 január 29-ig el kell végezni. A következő minimálbér emelés adatait, mely 2015 július 1-vel lép hatályba, 2015 július 27-ig kell majd jelenteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése