2015. március 26., csütörtök

A román államra nem számíthatsz

Neked kell kispórolnod a nyugdíjadat


Ebben a gazdaságilag és pénzügyileg igencsak megpróbált, korrupciós botrányoktól, közpénzek horribilis összegeinek lenyúlásától hangos, bizonytalan eredeti demokráciában, senki sem gondolhatja komolyan, hogy az állami nyugdíjrendszer gondoskodik majd a polgárok anyagi és pénzügyi biztonságáról. Amikor néhány évvel ezelőtt a Háromszék Sikerakadémia című gazdasági rovatában megírtam, hogy az állami nyugdíjrendszer össze fog omlani, sokan azt állították, képtelenségeket beszélek. És lám elérkeztük abba a stádiumba, amikor Romániában a hivatalos statisztika szerint, amennyiben hinni lehet az adatközlő elemzőknek, bár az előző évekhez képest sokat csökkent, a nyugdíjasok száma, még mindig meghaladja az aktívan foglalkoztatottak létszámát és eléri az 5.350.000 –et. Ennek a ténynek azonban, nem igazán örülhet a hazai nagy közösség, ugyanis bármennyire meglepő, ebből a szép számból több mint öt millió ember 1000 lej alatti nyugdíjjal rendelkezik. A többiek (350.000) közül csupán csak néhány százan kapnak 2000 lej fölötti öregségi juttatást. Országunk tehát -

melynek kormányzói dollármilliókat irányítanak különböző, titokzatos hálózatokon keresztül a poligarcha maffiózók magánszámláira – azon államok közé sorolható, amelyekben legalacsonyabbak az öregkori juttatások, de általában minden jóléti mutató tekintetében, a sereghajtók közé tartozik. És a továbbiakban sem várhatunk jobb, biztatóbb eredményeket.

Mi a teendő? Személyre szabott gazdasági és pénzügyi tanácsadáson megbeszélhetjük, ha időpont egyeztetésre jelentkeznek itt: foczedoki.phd@gmail.com vagy hívjanak ezen a mobil számon: 0752648537.

Tegnap került a kezembe egy nyugállományba vonuló, kedves könyvelőnő végzése. A “decsizió” arról tanúskodik, hogy az illető hölgy összesen 35 év és 10 hónap munkaidővel rendelkezik. A becsületesen, megszakítások nélkül ledolgozott, több mint negyed évszázadra, mely alatt az állam rabszolgájaként tengette irigylésre egyáltalán nem méltó életét, mindössze 710 lej nyugdíjat kalkuláltak. Mivel átszervezési okok miatt munkanélkülivé vált és az 58 évet meghaladta, a munkanélküliség szorításában vergődő munkaerőpiacon, az ő korában semmi esély a további alkalmazásra, kérte az előrehozott nyugdíjazását, így a teljes összeg 45%-át indulásból el is veszítette (penalizálás). Így a nyugdíjazási korhatár eléréséig mindössze 400 lej havi juttatást inkasszálhat. Na, ebből próbáljon megélni az Napisten gyermeke, Székelyföldön !

Tudnia kell minden becsületes munkából élő halandónak, hogy a jelenlegi román vezetésre, az általános gazdasági és pénzügyi stratégiákat kényük-kedvük szerint manipuláló politikusokra, következés képen az aktuális román államra nem számíthat. Mindenkinek magának kell öregkori létfenntartásáról gondoskodnia. Ki kell gazdálkodnunk a későbbiekben beinkasszálható, saját nyugdíjalapot, különben a végelszegényedés, az éhezés csapdájába találhatjuk magunkat.

Mi a teendő? Személyre szabott gazdasági és pénzügyi tanácsadáson megbeszélhetjük, ha időpont egyeztetésre jelentkeznek itt: foczedoki.phd@gmail.com vagy hívjanak ezen a mobil számon: 0752648537.



Mint a globális világ gazdasági és pénzügyi mozgásainak, a hazai gazdaságpolitika és általános gazdálkodási trendjeinek, lehetséges, életbe léptethető forgatókönyveinek ismerője, de főként a szülőföldünk lakossága-, és gyermekeink jövőjének őszinte féltőjeként, mint közgazdász és egyetemi oktató, kötelességemnek érzem ismételten felhívni olvasóim figyelmét arra, hogy amennyiben komolyan gondolják hátralévő földi  életük jólétben való eltöltését, kezdjék el kiépíteni saját anyagi védettségüket, biztonságukat és függetlenségüket, addig, amíg nem késő.

Hogyan kell ide eljutni? Személyre szabott gazdasági és pénzügyi tanácsadáson megbeszélhetjük, ha időpont egyeztetésre jelentkeznek itt: foczedoki.phd@gmail.com vagy hívjanak ezen a mobil számon: 0752648537.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése