2015. október 13., kedd

KÖZGAZDASÁGI NOBEL DÍJ 2015


2015. október 13., kedd, Világfigyelő 

Nobel-díjat ért a szegénységkutatás
.

Fotó: AFP/Princeton University/Larry Levanti

A skót származású Angus Deaton, a Princeton Egyetem közgazdászprofesszora kapta idén a közgazdaság-tudomány legmagasabb szakmai elismerését, a közgazdasági Nobel-emlékdíjat – jelentette be a Svéd Tudományos Akadémia. Deaton pro­fesszor az elismerést a fogyasztás, a szegénység és a jólét elemzéséről szóló munkásságával érte el.

Angus Deaton professzor a világban létező extrém szegénység, a kevesebb, mint napi egy vagy két dollárból élők felmérésének technikájáról és az adatok megbízhatóságáról folytat kutatásokat, különös tekintettel az indiai National Sample Survey által végzett háztartási felmérésekre. Dea­ton kutatásai emellett kiterjednek a társadalmi helyzet, az egészség, a jövedelem és a végzettség összefüggéseire és nemzetgazdasági hatásaira is.

A Svéd Tudományos Akadémia a döntést azzal indokolta, hogy egy olyan gazdaságpolitika kialakításához, amely támogatja a jólétet és csökkenteni is tudja a szegénységet, először az egyéni fogyasztási döntéseket kell megértenünk. Az akadémia szerint ehhez Deaton munkássága járult hozzá leginkább. A pro­fesszor kutatásaiban azokra a kérdésre adott választ, hogy a fogyasztók miként osztják meg kiadásaikat a vásárolt javak között, mennyit költ és mennyit takarít meg a társadalom, valamint hogyan lehet legjobban mérni és elemezni a jólétet, illetve a szegénységet.
A közgazdasági Nobel-emlékdíjat a többi díjjal ellentétben a svéd jegybank alapította fennállásának 300. évfordulója alkalmából 1968-ban. Bár a döntés jogosságát még ma is sokan vitatják, a Nobel Alapítvány is támogatta a svéd jegybank kezdeményezését. A díjat a Svéd Tudományos Akadémia ítéli oda, összege tízmillió svéd korona (körülbelül egymillió euró).
Idén Olivier Blanchard-t, a Nemzetközi Valutaalap vezető közgazdászát és Ben Bernankét, a Fed korábbi elnökét is a közgazdasági Nobel-díj esélyeseiként tartották számon.
Forrás: ww.3szek.ro  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése