2019. november 29., péntek

Vidáman dolgozni, s fizetést nem kapni !

ABSZURDISZTÁNBAN EZ AZ IGAZI KIHÍVÁS !

Könnyű neked, csak autózgatsz jobbra-balra, furikázol Kőröspataktól Csernátonig, Dálnoktól Gelencéig, minden hónap végén Bukarestbe mész, a hónapot lezárni, a nagy fizetést és a kiszállási díjakat(benzinpénz, nyomtatási költségek stb) bezsebeled, semmiért nem kell aggódnod, a sültgalamb készen a szádba repül. Hisz tudom, az európai alapokból finanszírozott projektek jól fizetnek – mondogatja most már egyre gyakrabban irigykedő, félanalfabéta honfitársam, aki ráadásul rokon is.

Székelyesen fogalmazva, hadd járjon a lepcses szája ! Folyamatosan alkoholos gőzben lebegő agyából nem pattanhat ki a tisztánlátás. Nem várhatom el tőle, hogy több együttérzést tanúsítson. Már-már bosszantó morfondírozása azonban jó ok arra, hogy a hónapok óta zajló projektesemények kapcsán, legalább részleges betekintést nyerjetek.
Lássuk, mennyire könnyű szakértőnek lenni:

1. A területi projekt szakértők fizetése 3.400-4000 lej. Azok esetében is, akik egyetemi végzettséggel, doktorátussal, több éves tapasztalattal rendelkeznek, alig haladja meg a bruttó minimálbér kétszeresét;

2. Minden szakértő a saját autójával teljesít szolgálatot, amiért a projekt senkinek nem fizet bért;

3. Ez év májusa óta, a középrégió alkalmazottai, bár végig dolgoztak, egyetlen bani fizetést nem kaptak;

4. Március hónaptól kezdve, egyetlen egy üzemanyag számlát sem számoltak el;
5. A formanyomtatványok több ezer példányos fénymásolásának értéke, szintén március óta lóg a levegőben;

6. A területi segítőinknek, közvetítőknek saját büdzséből fedezzük a kiadásokat;

Igaz senki sem kötelezett arra, hogy projekt szakértői pályát vállaljak, ezért nem túl sokat nyom a latban ha panaszkodom, de tisztánlátás végett megemlítem, hogy a terepmunka elég sok benzint igényel, bármerre is járjak a megyében. Egy út havonta Bukarestbe minimum 200 lejbe kerül, a fénymásolások értékéről, nem is beszélve.

Megspórolt pénzemből, feleségem nyugdíjából, olykor kölcsönökből éltetem a projektet, azt is mondhatom, míg mások nagyértékű támogatásokat kapnak programjaik kivitelezésére, KOVÁSZNA MEGYÉBŐL ÉN FINANSZÍROZOM AZ EURÓPAI UNIÓT !!! És persze azok is, akik nem kapták meg a teremdíjakat, támogatásokat bár a tanfolyamok régen lezajlottak.
Alapvetően optimista beállítottságú "csodabogár” vagyok”, ennél fogva esetemben, a remény hal meg utoljára ! Valószínű valamikor csak megkapom a fizetéseimet, de megmaradásunk, élethosszíg tartó tanulásunk, folyamatos képzésünk ügyét nem adhatom fel, az át nem utalt pénzek miatt ! Ezért is adtam bejegyzésemnek vidám hangulatú címként, hogy: Vidáman dolgozni, s fizetést nem kapni ! Abszurdisztánban ez az igazi kihívás !

Saját fotó, melyen a felnőttoktatási tanfolyam, gelencei hallgatóival, közösen örülünk a kihívásoknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése