2021. július 2., péntek

Kiadásból megtakarítás

 GYAKORLATI KÖZGAZDASÁGTAN

Jó ideje már annak, hogy gazdálkodási trükkök, hatékony pénzteremtő módszerek, hétköznapjainkban jó eredményekkel, alkalmazható taktikák "bevetéséről", egyetlen bejegyzést is írtam volna. Ennek oka nem más, mint a globális gazdasági, társadalmi és szociális életünket, magas fokon megkeserítő, olykor taccsra vágó koronavírus, 2019 novemberi "világrajövetele" és jelen pillanatban is pusztító evolúciója. Nevetséges és értelmetlen dolog az anyagi javakkal való sáfárkodás szakterületein tudományos okoskodásba bonyolódni, olyan körülmények között, amikor a világ összes országaiban, makro-, és mikro régióiban, minden egyes közösség lakói között, alattomos módon, észrevétlenül leselkedik, felbukkan és könyörtelenül szedi áldozatait a halál! Amerika vagy Kína, soha sem fogjuk megtudni melyik, mindenképp a gazdaságtörténelem nagy riválisai hibájából, 7,5 milliárd ember otthonában, 2019-ben és 2020-ban, elszabadult a pokol – eluralkodott rajtunk a halálfélelem – és csak gyanítani lehet, mert nincs az a járványügyben jól informált közgazdász, aki 2021 júniusában, pontos számadatok birtokában lenne és megítélhetné, hogy mekkora pénzösszeget jelent ez, a titkos pénzügyi háttérhatalom, az emberi életet semmibe vevő, manipuláló uzsorásoknak, bolygónk és világunk földi urainak!
Nagyon sok életet veszítettünk, és a COVID - 19 megnevezést viselő, folyamatosan mutáló rém, tovább tizedeli a nagyvilág ártatlan és tehetetlen lakosságát, sok országban a fehérköppenyes egészségügyi maffia cinkosságával, közreműködésével. Na, de ez a nagy politika mocsara, nem tehetünk mást, mint kívánjunk nekik végzetes szerencsét és foglalkozzunk a magunk bajával. A pandémiás őrület csillapodni látszik, az élet a mi szintünkön – hétköznapi emberek – sem hagyja magát becsapni jellegzetes, csendes, határozott tempóban ugyan, de araszol tovább.
Azon élni akaró – esetleg családi gazdaságokban tevékenykedő – egyszerű halandók számára, akik tudatosan vagy véletlenül legfőbb céljukként, a koronavírus utáni talpraállást, a pénzügyi és gazdasági egyensúly visszaállítását, családjaik, háztartásaik megélhetését tűzték ki, ideje eszükbe juttatni, elmondani, hogy a meglehetősen gyenge pénzügyi helyzetbe került, ismét munkába álló és pénzt inkasszáló gazdasági entitások, vállalkozók és alkalmazottak legerősebb anyagi forrásai, konszolidációs módszerei a megtakarítások! Aki eléri, hogy megspórolt, saját tőkével rendelkezik, az uralni tudja a befektetéseit, a hatékony beruházás pedig, mint tudjuk, a megvalósítandó nyereség(profit) legszilárdabb alapja! Én személy szerint, ezekben a bizonytalan időkben, nem támogatom a kölcsönökből való gazdálkodást. Főleg akkor nem, ha az a kölcsön bankból származik. Azt is szeretném feleleveníteni, hogy a bizonyos anyagok, eszközök, tevékenységek és elvégzendő munkálatok piaci árának, ellenértékének a ki nem fizetése – ha ezeket önerőből biztosítani tudjuk, csináld magad alapon elvégezzük, – szintén nagy értékű megtakarításként értékelendő!

Nagyon egyszerű példa erre:

Családi kisgazdaságunk konyhakertjében többek között fiatal gyümölcsfákat ültettem, paradicsomot, uborkát és karós fuszulykát (paszuly, bab – kinek, ahogy tetszik) vetettem. A fuszulyka esetében legjobb támasz a “három nővér” ültetési módszer, ez a leggazdaságosabb megoldás, ami Kukorica-paszuly-tök magvainak ugyanabba a fészekbe való ültetését jelenti. A csemege kukorica magvait két héttel hamarabb kell földbe dugni és, amikor szépen, erőteljesen kikelnek, akkor kell melléje vetni a másik kettőt. Így aztán egymást támogatva olcsó és hasznos látványt tudnak nyujtani. Igen ám, de két alkalommal megismételve a próbavetést sem jött felszínre a támaszkaróként elképzelt kukorica. Más megoldást kellett választanom, a lényeg az, hogy mindenképpen 2-2,5 méteres karókra volt szükségem. A szél által kegyetlenül megkínzott gyümölcsfáim kikötéséhez 50 drb, paradicsomhoz 55 drb, a bivalyfuszulykához 50 drb, uborka torony megépítéséhaz 15 drb. Ez összesen 170 drb. Na de, hogyan csináljam, hogy jó is legyen, szép is legyen, olcsó is legyen, amikor a mezőgazdasági szaküzletben kapható, ennek a célnak megfelelő, műanyagból öntött karókat 6,5 – 7 lejért értékesítik. És most az életünkhöz állítólag nélkülözhetetlen “szupermatematika bonyolult, deriválási és integrálási” képletei alapján – ami edigi tapasztalataim szerint, a hétköznapi élet összes körülményei között, a négy alapművelet – ki kellett számítanom, mennyi is az annyi?!
Hát nem volt könnyű dolgom, ugyanis 170 drb x 6,5 lejjel = 1 105 lej;
A második feladat nehezebb, hisz 50 banival drágább a karó:170 drb x 7 lejjel = 1 190 lej.
Érdemes ennyi értékes “nemzeti valutát” kidobni csak azért, hogy egyforma, esztétikus látványt nyújtó műanyag karókkal támasszam ki a dióliget növényeit? Hát nem!
Ezt a pénzösszeget sokkal hatékonyabban befektethetem, ha megtakarításként kezelem. De hogy lesz az imént még kikalkulált kiadás, költség, ráfordítás tételből megtakarítás?
Válaszom: információk begyűjtésével ! Felhívtam ugyanis telefonon, minden olyan ismerősömet, barátomat és a fiaimat is, akikkel közösen megoldást találunk, valamilyen elfogadhatóbb áron beszerezhetem a karókat. Az előpataki barna fiúk 3 lejért szállítanak erdőben vágott anyagot, de mivel nincsen rá engedély, ezzel nem tanácsos foglakozni, bármikor megbűntethetnek a hatóságok. Így kerültek elő néhány szétbontott nagyméretű, régi raklap deszkái, Attila fiam tartalékaiból. Ezeket minimális áramfogyasztással, saját körfűrésszel hosszában hasogatva 2,5 m hosszú, 25x30 mm vastag karókká alakítottuk. Ráadásul teljesen ingyen! Egyetlen bani nem sok, annyit sem fogadott el értük a nagyfiam. A karók gyalulatlanok, szőrösek, és bogosak, de a célnak teljes mértékben megfelenek és a mieink. Véleményem szerint nagyon fontos, mielőtt fölösleges kiadásokba verjük magunkat, elősször mindig gondoljuk át, milyen önerőből is alkalmazható alternatíváink lehetnek, melyek a lehetséges kiadásokból, megtakarításokká válhatnak.
Az én személyes esetemben, a megspórolt összeg – vagy megtakarítás – konkrét látványa, mely a legrosszabb esetben is 1 105 lej, legjobb esetben 1 190 lej, a fotókon is látható formában öltött testet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése