2017. december 3., vasárnap

Életstratégiai célkitűzések, prioritások

Mentor program 4

foto:pixaboycom
A romániai magyar nemzeti közösség oly sokat emlegetett legfontosabb életstratégiai célkitűzései - az elszegényedés megfékezése, az egzisztenciateremtés, a magyar középosztály létrehozása, a gazdasági és társadalmi felemelkedés, a jólét, a személyes boldogság, az anyagi függetlenség, a szabad kezdeményezésen alapuló önmegvalósítás és az ősök földjén való érvényesülés - sikeres megvalósításának erdeménye a lelkiekben és anyagiakban gazdag, sorsával elégedett  polgárság. Ahhoz, hogy életkörülményeink fellendülését és konszolidációját garantáló célkitűzéseink ne csak az elképzelések szintjén maradjanak, nemzeti közösségünk minden egyes tagjának ismernie kell a jóléthez és a meggazdagodáshoz vezető évszázados nyugati mesterfogásokat, a fortélyokat, módszereket és  technikákat, a magasfokú hatékonyság és nyereség orientált piacgazdaság működésének törvényszerűségeit, és el kell sajátítania azokat az értékeket, melyek megmentették a szegénységtől, a nyomortól, a kiszolgáltatottságtól, és politikailag, gazdaságilag, társadalmilag felemelték Nyugat-Európa polgárait, kitermelték a jóléti társadalmak középosztályait, és gazdasági és politikai világhatalommá tették Amerikát.

Nemzeti közösségünk tagjainak el kell fogadniuk, hogy az új évezred kérdéseire új válaszok kellenek. A tudásalapú és információs társadalom azok számára biztosítja a gazdasági és társadalmi felemelkedés lehetőségeit, akik megfelelő információk birtokában képesek lesznek saját sorsuk irányítását a kezükbe venni, és lépést tartanak környezetük átalakulásával, Európa és a világ fejlődésével.

Kukacos, éretlen és keserű a gyümölcs, amit eddigi vergődéseink  gazdasági  eredményeként a rendszerváltás után begyűjthettünk. De máris álljon itt az első politika mentes biztatás, mely segíthet a továbbiakban is kíméletlen sorscsapásaink leküzdésében: ,,Ha az élettől citromot kaptál, csinálj belőle limonádét.”

Könnyű ezt így kijelenteni - de valaki mondja meg, hogyan lehet citromból édes levet sajtolni?!

Nos, erre és sok más érdekes kérdésre találják meg a nyugati világban kipróbált, jól bevált stratégiák alapján megfogalmazott, vidékünk jellegzetességeit is szem előtt tartó, közérthető, szakavatott válaszokat ebben a sorozatban fellelhető  ismeretterjesztő tananyagok és jótanácsok segítségével. És mivel olvasóink is gyakran kerülnek anyagilag kilátástalan helyzetbe, igyekszünk már a fejezet elején megnyugtatni mindenkit, hogy a csődhelyzet soha sem örök. (Folytatjuk)

Mentor program 3                                                                                  Mentor program 5


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése